Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вълна от жалби за полицейски произвол срещу ченге във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 06.03.2014Коментари (1)2712
© в. "24 часа"
Вълна от жалби за полицейски произвол на полицай Илиян Танев за по-малко от месец заля окръжната прокуратура, областната дирекция на полицията и областния управител на Варна. Сезиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В последния ден на февруари инспекторатът на полицията е разпитал 20-ина души, свидетелствали за полицейско насилие във Варна. Другата седмица са привикани още граждани, сигнализирали за тормоз, съобщава "24 часа".

Танев извадил пистолет срещу юристката Кремена Казарян, държаща 6-месечното си бебе, и съпруга , защото видял, че сред документите на Артак Казарян има разрешително за оръжие. "Носех бебето си в ръце и вероятно това го спря да ме арестува веднага. Бях току-що излязла от дома си и се качвах в колата, където ме чакаше мъжът ми. А полицаят му крещеше: "Прибирай си жената оттук!", разказва юристката.

Потвърждение на думите откриваме в жалбата на съседа Красимир Ботушаров, станал неволен свидетел на случката. През декември Ботушаров излиза с кола от дома си в местността Салтанат, за да отиде на работа. Спрян е за проверка от Танев. "...Пред мен бяха спрели и лекия автомобил на съседа ми Артак Казарян", пише в жалбата си Ботушаров. "...Докато чинно изчаквах до колата си, видях двамата полицаи да вадят пистолетите си и да ги насочват към Артак и Кремена. Танев започна да крещи: "Мъжът има пистолет! Мъжът има пистолет!" Кремена излезе от колата и започна да ги пита къде са видели пистолет, а Танев я заплаши, че ще я арестува, каза няколко пъти да млъква и да се прибира в колата. Тя го попита защо ще я арестува, а той отговори, че ще намери за какво."

"Сцената се разви за секунди. Танев поиска документите на мъжа ми, а в кожената папка, която той му подаде, имаше и разрешително за оръжие. Когато го видя, полицаят
започна да крещи, че имал оръжие. Извика колегата си и двамата извадиха пистолети. Насочиха ги към мен и Артак с пръсти на спусъците, сякаш бяхме престъпници... А аз - с бебето", разказва Кремена. "Думите, които Танев използва, за да обясни защо ще ме арестува, бяха: Ще те измисля", добавя тя.

Зад повечето от сигналите срещу полицай Илиян Танев изскача една от най-дискутирането теми - движението на коли в местността Салтанат в Морската градина.

"Аз и съседите ми, които живеем в Салтанат, редовно имаме проблеми, след като кметът на Варна Иван Портних наложи забрана за влизане с автомобили там", обяснява юристката Казарян. И добавя: "В момента заповедта е отменена с решение на Върховния административен съд като незаконосъбразна и нецелесъобразна, но Танев продължава да тормози."

Полицай Танев арестува известния бизнесмен и яхтсмен Лъчезар Братоев, "защото защити момиче, спряно в Морската градина, и защото крайчето на ламината на личната му карта беше отлепено". Това разказва в жалбата си друг варненец, свидетел на случката - Георги Георгиев, съобщава "24 часа".

Тази драма от 22 януари дори прерасна в скандално дело. А разпитът на свидетели на първото заседание продължи 9 ч. Полицаи свидетелстваха, че членът на "Ротари" Братоев отправил тирада от псувни и ругатни срещу Илиян Танев, който го подпрял на патрулен автомобил в Морската градина и му поставил белезници. Преди да бъде арестуван, яхтсменът ударил униформения в областта на гърдите, а във Второ РПУ пуснал ръка по бедрото на неговата колежка от патрулния екип, твърдят ченгетата. Докато по-рано полицайката съставяла акта в Морската Братоев и отправил секс предложения с конкретни суми, заявиха още колегите.

"Нищо подобно не се е случвало, има 11 свидетели, преки очевидци. Има и филм от охранителни камери - ясно се вижда, че въобще не си вадя ръцете от джобовете, камо ли да го удрям. Това го направи той, като му казах, че е длъжен да спазва законите и че нарушава конституцията. Отначало помислихме, че ще ме бие, а не че ме арестува и затова се обадихме на тел. 112, за да пратят полиция да ни спаси. На друго видео от телефон има и звук. Чува се как само питам защо ме арестува. А колежката му се е хванала за пистолета като в Дивия запад и е готова за престрелка. Когато казах на Танев, че много ме боли дясната ръка, вместо да отпусне, той стегна белезниците с всичка сила, докато ми протече кръв. А когато се развиках от болка, ми казаха, че съм се правил, че ме изнасилва сексуално. Полицай Танев или както е известен сред хората - Рамбо, излъга, че не е вадил пистолет и не се е държал агресивно и арогантно с живеещите в Салтанат. Не знаел, че срещу него има куп жалби", заяви Лъчезар Братоев.

А по темата с опипването на полицайката бизнесменът заяви: "Разбирам другите полицаи, че застават зад колегата си - някой ден може и те да изпаднат в подобна ситуация. Но недоумявам как твърдят под клетва, че съм я хващал за бедрото, при положение, че има запис от камери, от който се вижда, че няма нищо подобно. Единият твърди, че съм заобиколил отляво и хванал за лявото бедро, другият - отдясно и за дясното. Полицайката пък се обърка и призна пред съда, че дознателят дал да гледа видеозаписа от полицейските камери - нещо напълно незаконно. За финал държа да отбележа, че през цялото време съм с жена си, включително, когато съм отправял сексуални предложения на полицайката. Доста извратено."

Ето как свидетелят Георги Георгиев описва в жалбата си действията на полицай Танев преди ареста: "Грубо и със сила удари в гърдите и бутна Братоев. В следствие на удара той залитна няколко метра назад. Полицаят продължи да го бута още, докато той не се блъсна в спрения зад него автомобил, и после го обърна с лице към него. Братоев го предупреди, че е с операция на сърцето, за да не го притиска и измъчва. Полицаят не се трогна, грубо изви ръцете му..."

След това Танев вика на помощ свои колеги, които отвеждат Братоев във Второ РПУ във Варна, за да бъде задържан за 24 часа. Няколко часа по-късно той е откаран в болницата "Св. Марина" с оплаквания от сърдечните си проблеми.

Бизнесменът Рубин Коцев е сред оплакалите се от полицейски тормоз.

В средата на януари с Танев се сблъсква и друг известен предприемач във Варна - Рубин Коцев. Офисът на компанията му се намира на метри от магистралата Варна - Златни пясъци. Коцев отива на работа с колата си, когато е спрян от патрул на общинска полиция. "Не бях единственият. Преди мен бяха спрени още няколко автомобила. Поискаха документите ми, аз ги представих и след като стана ясно, че ще ми се наложи да почакам, за да ми дойде редът, направих няколко крачки от мястото си, за да поговоря с колеги, които бяха наблизо."

"Ще те арестувам", изкрещява полицай Танев и хваща Коцев за яката на якето. "Принуди ме със сила да се върна до автомобила си, без да съм правил никакъв опит да се скрия или да избягам. Не бях се отдалечил на повече от 10 м, бях в полезрението на полицая, а и вече бях дал и личните си документи", разказва Коцев.

Александър Терешенко е руски гражданин с бизнес у нас. "Прибирах се вкъщи, в апартамента си в "Салтанат", когато Танев ме спря. Свалих стъклото и зачаках, за да разбера какви са претенциите към мен. "К'во ме гледаш?", изстреля Танев. "Чакам нещо да ми кажете?", отговорих и подадох папка с документи, от които става ясно, че живея наблизо, че съм собственик на имота от 2002 г. Вярно е, не съм перфектен в българския, но полагам усилия", разказва Терешенко. Танев му съставил акт. Руснакът отказал да го подпише без адвоката си, защото не бил сигуран, че разбира напълно. Адвокатът идва. "Двамата говореха, а аз слушах. Когато реших да попитам нещо, Танев се обърна и извика: "Ти първо се научи да говориш български и след това ще задаваш въпроси!", обяснява Терешенко.

Данаил Арабаджиев пък разказва потулена стара история с полицай Танев. "Минавах редовно по варненската ул. "Македония". Но един ден установих, че тя е затворена за движение. Случило се беше преди два-три дни. Полицай Танев беше на поста си - в засада. Спря ме, накара ме да загася колата и започна да пише актове. За влизане в забранена улица, за неправилно паркиране, за блокиране на движението, за каквото ви дойде наум. И така близо час", каза Арабаджиев.

Когато всичко приключва, премества колата си, паркира и изтичва до близкото бюро на мобилен оператор, за да плати сметката си. Когато се връща, станал свидетел на сцена, която описва така: "Видях как Танев любезно отваря вратата на млада дама, която с колата си също като мен бе влязла в забранената улица. Размениха няколко думи, след което тя набързо отскочи, за да плати сметката си, също като мен. Аз обаче вече бях включил камерата на мобилния си телефон и започнах да снимам. Когато ме забеляза, полицаят побесня. Засили се, прескочи преградната мантинела между двете платна на бул. "Осми Приморски полк" и хукна след мен. Не му беше трудно да ме хване. Удари ми шамар и буквално ме залепи за стената на близката сграда с тежки и недостойни заплахи. След това изтръгна телефона от ръката ми и започна да рови в менюто, за да изтрие записа."

По улицата минавал моторизиран патрул на подразделението "Сигма". Видели униформения си колега в подобна ситуация, те спрели, за да му окажат помощ. "Само след няколко разменени думи обаче единият от тях изважда белезници и ги заключва около китките на буйстващия Танев", разказва Арабаджиев. И допълва: "Гледката беше печална. Не е леко да гледаш как полицаи водят полицай с белезници в най-оживената част на града. На мястото дойде тогавашният началник на общинска полиция. Прибраха си Танев, отмениха всички актове, които ми беше наложил, и ме накараха да изтрия видеоклипа, "за да не става по-сложно"."

За финал Арабаджиев казва: "На следващия ден ме извикаха в полицията. Казаха ми: "Нека всичко бъде забравено. Беше просто една глупава история!".

"24 часа" се свърза и с обвинявания полицай Илиян Танев. Той отказа коментар с мотива, че няма право да говори без разрешение от преките си началници.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2014 г.
0
 
 
Първо искам да уточня, че не познавам въпросния полицай, нито някой от близките му! Ставащото е позор както за нашето общество, така и за българската журналистика! Кампанията е подета в резултат от нежеланието на няколко души да се съобразят както със закона, така и обществените норми. В нормална държава когато имаш заблана да преминава с автомобил през дадено място не философстваш, не превиш сцени и не буйстваш пред органа на реда, изпратен да съблюдава спазването на закона (в случая освен пътни знаци има и заповед на кмета на Община Варна). Ако имаш претенции ги предявяваш по съответния съдебен ред, като както стана ясно евентуалните актове могат да се обажлавт в съда. "Известния бизнесмен и яхтсмен Лъчезар Братоев" явно е впрегнал все сили , а своебразния му поход е поредната причина да желая час по-скоро да имигрирам в нормална държава, в която закона се спазва.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: