Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Във Франкофонски център Варна ще гостува Пътуващ салон на образованието
Автор: Екип Varna24.bg 15:42 / 23.10.2015Коментари (0)559
©
На 31 октомври във Франкофонски център Варна ще гостува Пътуващ салон на образованието. Салонът се организира от Френския институт в България съвместно с Френския институт в Скопие, Френския институт в Сърбия, Френския институт в Босна-Херцеговина и Френския институт в Черна гора, със съдействието на Агенция Campus France Париж.

Целта на Салона е да представи френското висше образование, всички специалности, всички нива както и франкофонските програми в петте страни на турнето; да ориентира кандидатите и да ги насочи в избора на специалност и учебни заведения; да информира за различните възможностите за финансиране на обучението; да разясни процедурите за кандидатстване и прием; да информира за качеството на приема във Франция и в страните от региона.

Франция привлича не само с високото ниво на образование и разнообразие на учебни програми, но и с достъпните такси за записване в държавните университети. Френските учебни заведения предлагат също така на чуждестранните студенти възможност да се обучават по европейски обменни програми в рамките на двустранни сътрудничества. Франция е пилотна страна в създаването на двойни дипломи и съвместни дипломи в рамките на Болонския процес.

България е подписала Болонската декларация през 1999 година. Тя е член на комитета за проследяване на развитието на процеса, а системата на европейските кредити ECTS бе въведена във всички български университети през 2004/2005 година. Броят на студентите, които се обучават днес в българските висши учебни заведения е 277 239. Потенциалът, динамизмът и разположението на България в Централна и Източна Европа я правят стратегически желан университетски партньор.

Сътрудничеството между университетите на двете страни е важен елемент от българо-френското партньорство. Повече от 250 двустранни договора по програмата за обмен Еразъм и над 50 спогодби за сътрудничество са подписани между български и френски университети. На настоящия етап броят на българските студенти, записани във френски висши учебни заведения, е около 1800. Франция е втората в света най-желана от българските студенти дестинация за обучение в разнообразни области на знанието и на всички нива.

Членка на Международната Организация на Франкофонията (OIF), България разполага с мрежа от университети, които предлагат десет франкофонски програми в различни области: електроинженерство и информатика, химично и биохимично инженерство, хранително-вкусови технологии, икономика и стопанско управление, политически науки, индустриална логистика, европейско право, управление на хотелиерството и ресторантьорството.

Програмата за френско-българско научно партньорство Юбер Кюриен (PHC) « Рила » дава възможност за развитие на технологичния и научен обмен между научни лаборатории и университети от двете страни, създавайки по този начин условия за изграждане на нови сътрудничества с участие на млади научни работници.

Стипендиите на френското правителство, отпускани всяка година от Френския институт в България, благоприятстват студентската мобилност и предоставят възможност за продължаване на обучението в магистърски програми (Master 2) както и в докторантури под двойно научно ръководство (cotutelledethèse). Общо 9 стипендии бяха предоставени на български кандидати за учебната 2015/2016 година.
В рамките на програмата « Мобилност на млади научни работници », Френският институт в България предоставя около20 стипендии ежегодно за краткосрочен престой на докторанти и млади научни работници от всички области на знанието, с цел стимулиране на тяхната мобилност. Тези стипендии позволяват престой от 1 до 2 месеца в лаборатория или научен екип във Франция. Кандидатури, в рамките на вече съществуващи партньорства, са приоритетни.

Студенти от университети членуващи в Университетската агенция на Франкофониятя (AUF) - 10 в България - имат възможност също да кандидатстват за стипендии по проекти разработвани от съответните университети.
Между 3 и 5 български студенти получават всяка година стипендията за отличен успех Ефел, на френското Министерство на външните работи, по предложение на съответните френски учебни заведения.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Закупуване на самолети F-16
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: