Във Варна осъдиха строителен предприемач, измамил 12 граждани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
14:56 / 09.01.2014
2798
Осъдителна присъда постанови Районeн съд Варна спрямо 39-годишен строителен предприемач за извършена от него измама по схемата на т.нар. строителни пирамиди. Пострадали от деянието са 12 граждани, ощетени с различни суми по вноски за закупуване на недвижими имоти "на зелено". В процедура на съкратено съдебно следствие 39-год. Йордан Дочев бе осъден на 11 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затвор при първоначален общ режим.

Подсъдимият бе признат за виновен, че в качеството си на длъжностно лице - управител и представляващ дружествата "Билд Инвест 05" ЕООД, "ДОЧЕВ ГРУП" ЕООД и "Билдрокс" ООД, в кръга на длъжността си и с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 12 граждани, че ще им построи и прехвърли недвижими имоти (апартаменти, склад, магазин и др.) в строящи се от дружествата обекти на 4 различни адреса във Варна. В периода от 21 август 2007 г. до 26 март 2009 год., подсъдимият причинил имотна вреда на потърпевшите общо в размер на близо половин милион лева (471 648 лв). Причинената вреда е в големи размери и е извършена в условията на продължавано престъпление.

Според внесения обвинителен акт - в началото на инкриминирания период подсъдимият сключил предварителен договор за учредяване на право на строеж върху недвижим имот на ул. "Густав Вайганг" срещу задължение за построяване на жилищна сграда. Той не разполагал със средства за изготвяне на проект, съгласуване на книжа и снабдяване с разрешителни за строеж, поради което чрез фирма за недвижими имоти обявил за продажба жилища в предстоящата за изграждане сграда на адреса, като започнал да сключва договори и приема текущи вноски от потенциални клиенти. По подобен начин до 26 март 2009 г. той продължил да сключва договори за строителство и продажби на жилища на разсрочено плащане и с други лица на други различни адреси - ул."Детелин войвода", ул. Средец" и в Западна промишлена зона. В някои от случаите подсъдимият започвал строителство и осъществявал дейности, но без да достигне до степен на окончателно завършване на нито един от обектите.

Към момента на деянието Й.Дочев е бил неосъждан. Освен това, при определяне на наказанието, предвид периода на извършване на деянието, съдът отчита, че подсъдимия се ползва от по-благоприятния за него закон, тъй като процедурата на съкратено съдебно следствие е била променена през 2010 г.

Делото във ВРС спрямо строителния предприемач бе спирано веднъж и възобновено отново през октомври миналата година, едва след задържането на подсъдимия във Франция с Европейска заповед за арест. Спрямо него има и други висящи производства, също по обвинение в измама.

Районният съд осъди 39-год. Йордан Дочев да заплати на пострадалите от измамата причинените имуществени вреди. В негова тежест са сторените по делото разноски, като само държавната такса върху уважените искове е за над 18 хил.лева.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).