Във Варна откриха изложбата "Икони върху сандъци за боеприпаси"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:16 / 29.02.2024
1165
Заместник-кметът с ресори образование, култура и спорт Павел Попов откри изложбата "Икони върху сандъци за боеприпаси“ на украинските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова. Двамата автори пристигнаха от Одеса специално за събитието. Присъства и първият секретар на посолството на Украйна у нас Ирина Козик.

Изложбата е разположена в пространството за независима култура Re Bonkers. Художниците започват да рисуват икони върху сандъци от боеприпаси преди 10 години – през 2014 г., когато, по думите им, е началото на агресията срещу Украйна. Творците забелязват, че капаците и дъната на сандъците много приличат на дъските, върху които в миналото са рисувани икони.

По време на изложбата заместник-кметът Попов подчерта, че част от използваните сандъци са от български боеприпаси и това трябва да ни напомни колко близка до нас е войната. Метафоричното послание на изложбата ни кара да не забравяме, че става дума за истинска война, по отношение на която България е на страната на доброто, каза още Попов.

Сандъците, на които са нарисувани иконите, са донесени директно от зоните на военните действия, включително от Буча и Бахмут. Според авторите на проекта е важно иконите да въздействат не само като религиозен атрибут, но преди всичко като културен феномен, предмет на изкуството.

Авторите благодариха за сътрудничеството на Община Варна и подчертаха, че топлият прием и наближаващата у нас пролет са им дали увереност и надежда, че животът ще победи смъртта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).