Във Варна откриха паметник на Бащата на българската конница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:55 / 25.09.2023
920
Паметник на Бащата на българската конница - ген. Иван Колев, бе открит днес във Варна.

Той се намира до Окръжна болница във Варна - в градинката на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Ген. Колев".

Паметникът бе открит от кмета на града Иван Портних и инициаторът за създаването му - Артак Казарян - председател на сдружение "Български родолюбци", предаде репортер на Varna24.bg.

На церемонията присъстваха представители на местната власт, сред които областният управител проф. Андрияна Андреева, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници, политици, общественици и десетки варненци.

Поздравителен адрес за откриването на паметника на ген. Иван Колев от името на президента на Република България - Румен Радев, прочете неговия съветник Илия Милушев.

Иван Колев Колев е български офицер, генерал-лейтенант. Роден е на 15 септември 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от Тракия и разположено на 25 км източно от Болград.

Участвал е в Сръбско-българска война (1885), Балканските войни (1912 – 1913). След Междусъюзническата война отново поема командването на Лейбгвардейския конен полк. През октомври 1914 г. е назначен за командир на 10-а пехотна беломорска дивизия, а на 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

Взема участие в Първата световна война (1915 – 1918). Главнокомандващият войските на Централните сили на Северния фронт фелдмаршал Аугуст фон Макензен сравнява българския пълководец с кайзер Фридрих Велики, който също е бил известен кавалерист.

На мястото на паметника на маршал Толбухин в Добрич е поставен този на ген. Колев. Две български села са наречени в негова чест: Генерал Колево (Област Варна) и Генерал Колево (Област Добрич).

На Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов "Добруджанската конница“, чийто последен стих е изписан на постамента на паметника му във Варна. Бюстът е дело на изтъкнатия скулптор Живко Дончев - носител на голямата Награда "Варна" за 2023 г.

Огромно задръстване се получи на бул. "Цар Освободител" тъй като района бе отцепен за автомобили.

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Заради катастрофите: Обезопасяват автобусните спирки във Варна
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).