Във Варна отварят "зелени" ресторанти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:28 / 01.08.2013
4470
Във Варна ще бъде въведен експериментален модел за сертифициране на екоресторанти. Това стана ясно след среща между кмета на града Иван Портних и Бранимир Ботев - зам.-министър на икономиката.

Според идеята във варненските ресторанти трябва да се въведе ред за предлагане на кулинарни специалитети от екопродукти. Те ще бъдат произвеждани от земеделски стопани в региона, които ще получат специални сертификати за участие в проекта. Така туризмът щял да подпомогне развитието и на други отрасли на икономиката в областта.
Зелената звезда ще бъде отличителният символ на участващите в проекта ресторанти. Експериментът вероятно ще се приложи през следващия летен сезон, когато ще са готови и условията, при които знакът може да бъде получен от дадено заведение за обществено хранене. 

Според кмета Портних, конкретните критерии за участие на ресторантьори и производители на биохрани ще бъдат внимателно подготвени, за да няма недоверие от страна на потребителите.

Очаква се условията да бъдат изработени съвместно от общината и браншовите организации в туризма.

Пред зам.-министър Ботев варненският кмет обяви, че градът ще утвърждава туризма като основа на икономиката в региона. Според него трябва да се инвестира в инфраструктурата, за да се посрещне увеличеният поток от туристи.

От своя страна новият заместник-министър на икономиката обяви, че ще има възможност Варна да привлича чуждестранни туристи от третата възраст по проекти за трансгранично здравеопазване, които се финансират от здравните и пенсионните фондове на държавите от Европейския съюз. Според Ботев балнеотуризмът може да превърне Варна от сезонна в целогодишна туристическа дестинация.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).