Във Варна професионални училища няма да се закриват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:18 / 26.04.2016
1092
На територията на област Варна няма да се закриват професионални гимназии, увери началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Венцеслава Генова. "Никой не говори за това и никога не е говорил. Напротив, в държавния план прием вече са утвърдени нови професии, обучение по които ще предлагат съществуващите гимназии. Например гимназията по хранително-вкусови технологии е едно от училищата, които предстои да смени облика и направлението си, но да продължи да съществува като професионална гимназия. Там се разкриват нови професии в областта на оптиката, на термалните услуги. Нови професии имаме в гимназията по електротехника, в техническата гимназия, в професионалната гимназия по строителство. Професионални паралелки се разкриват и в средните общообразователни училища" - подчерта Генова.

Началникът на РИО присъства на кръгла маса по проблемите на професионалното образование, инициирана от Синдикалния регионален съюз към КТ "Подкрепа" в морския град. Във форума се включиха директори на гимназии от града, както и представители на общинската дирекция "Образование и младежки дейности".

Най-значимата крачка в подкрепа на професионалното образование е въвеждането на дуалното обучение от новата учебна година пилотно в Гимназията по горско стопанство и дървообработване за специалност "Мебелно производство". "Това е един сложен инструмент за провеждане на обучение, който предполага договореност между родители, директори, работодателски организации и инспекция по труда. Нека да започнем с малки стъпки, за да имаме успех, а не да включим изведнъж много училища, а да не се получи нищо" - коментира Венцеслава Генова.

Един от основните проблеми във връзка с професионалното образование е, че все още бизнесът не е достатъчно готов да партнира. Според началника на РИО - Варна, този процес ще бъде урегулиран в най-близко бъдеще предвид по-голямата ангажираност на работодателските организации с въпросите на обучението, която се предвижда в новия закон под формата на участие в обществени съвети към училищата.

Да се промени отношението към професионалното образование настояха директори на гимназии във Варна по време на форума. Те обърнаха внимание на няколко въпроса, единият от които е големият брой държавни зрелостни изпити, които техните възпитаници държат при завършване. "Докато завършващите една езикова или математическа гимназия се явяват само на 2 матури, нашите държат 6, заради изпитите за професионалната квалификация" - подчерта Пепа Василева - директор на Варненска морска гимназия. Според нея при формирането на рейтинга на едно училище трябва да се вземат предвид средния успех на неговите ученици при постъпването и при завършването, а не просто да се сравняват резултатите от матурите.

Илиана Петкова от ПГГСД "Николай Хайтов" настоя да се прецизира списъкът с училища, в които се подават документи за кандидатстване след 7 клас. "В момента три от петте училища, в които се подават документи предлагат обучение след седми клас, а това е конфликт на интереси. Това са Техническата гимназия, СОУПЧЕ "А.С. Пушкин" и Трета природоматематическа гимназия" - каза Илиана Петкова.

Други представители на гимназии обърнаха внимание на проблема с остарялото обучение по информационни технологии, което се предлага в училище. Те настояха за осъвременяване на програмата, за да отговаря на интересите на учениците, а не да ги отегчава.

Източник: Черно море


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).