Във Варна ще бъде наредена най-дългата жива мартеница

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
12:28 / 28.02.2011
5309
Най-дългата жива мартеница ще бъде наредена във Варна. Това е идеята на инициаторите, които искат чрез нестандартна, съобразена с начина на живот на ХХІ век инициатива, да обърнат повече внимание у децата за изконните български нрави, обичаи и традиции. Заради това на връх празника - 1 март, от 18 часа ще бъде дадено началото на най-новото начинание в морската столица, като целта е то да се провежда ежегодно - "Най-дългата жива мартеница!". В него могат да участват всички деца и техните родители, като единственото условие е - да бъдат облечени с цвета на живота - червения, и цвета на щастието - белия. Не е задължително жените и момиченцата да са като Пенда - облечени в червено - цвета на женското начало, здравето и рождението, а бащите и момченцата - като Пижо - пременени в бяло, в цвета на мъжкото начало -силата и слънцето. Всеки сам ще може да си избере кой от двата цвята да облече, като се допуска и шарено - но бяло и червено. Целта е след като всички се хванат за ръце, да се образува дълга жива мартеница. Всеки, който иска да се включи в нестандартното мероприятие, може да стори това във фамилния център "Капела плей" в мол Варна. Точно в 18 часа ще бъде дадено началото за най-дългата мартеница.

Инициаторите канят както българи, тъй като за нас това е стар обичай, така и всички чуждестранни гости, в чийто държави също има подобни на мартеницата амулети - гости от Молдова, Румъния, Македония и Гърция, да се включат. Поканени са и всички гости на Варна, родени в държави, където на 1 март не се чества баба Марта, а се отбелязва, примерно, Международния ден на котката, Световния ден на гражданската отбрана или Деня на бирата в Ирландия.

Според изследователи на празниците, честването на Баба Марта сред българите е символ на Новата година. В земите на Кубратова Велика България първият ден от новата година се е отбелязвал на 1 март, с което се дава началото на работата на полето. 1 март е бил първият ден от всяка нова година когато летоброенето се е изчислявало по Юлианския календар.

Виж коментарите (6)

Още по темата (13):
02.03.2011 Третокласници дариха областния управител с мартеница гигант
01.03.2011 Търговци: Варненци купуват от най-евтините мартенички
01.03.2011 Операция "Баба Марта" в Европейския парламент
01.03.2011 Трабант мартеница е гордостта на варненец
01.03.2011 Пътнищите на Летище Варна получиха мартеници
01.03.2011 Деца ще подарят мартеници на Данчо Симеонов
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).