Във Варна започва обучение за съдии и прокурори по алтернативни наказания за непълнолетни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:05 / 05.11.2018
1885
Утре във Варна започва двудневно обучение за прокурори и съдии по паралелните на традиционното правосъдие и щадящи начини за работа с младежи – правонарушители. Обучението е насочено и към полицаи, пробационни служители, инспектори Детска педагогическа стая, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, психолози, служители на отделите "Закрила на детето".  

"Прави впечатление, че проблемите на ниво държава и политики се отразяват пряко върху работата на специалистите, ангажирани с непълнолетните нарушители на закона“, споделя Йоана Терзиева, обобщавайки впечатленията си от подобни обучения, организирани наскоро в Русе и Разград. Според нея усеща се напрежение между различните институции, което тя си обяснява като резултат на забавената реформа. "Подобно на децата, чието предизвикателно поведение и встъпването в конфликт със закона са сигнал за провал в средата, в която растат, така и институциите на местно ниво страдат от недовършените политики“, казва още Йоана Терзиева. Според нея е изключително полезно, че в обученията участват представители на различни институции. Тя и другите две обучителки - Диляна Гитева и Петя Атанасова, са експерти с дългогодишен опит в работата с деца с отклоняващо се поведение, отпадащи от училище и осъдени на пробация непълнолетни.

През 2017 година в България 1 152 непълнолетни са изправени пред наказателен съд, което е дълго, скъпо и травмиращо не само тях, но и близките им. В Европа и света вече има разработени и успешно прилагани алтернативни подходи за отклоняване от наказателно производство: медиация, групова конференция, обществено полезен труд, образователни и обществени дейности. Темата е нова за българското правораздаване и макар някои от международните принципи да са разписани в законодателството ни, все още прилагането им е доста ограничено. За предпочитане пред лишаването от свобода са алтернативните методи, за да бъдат избегнати отрицателните последици от наказателно съдопроизводство и криминалната регистрация на младежите – щади психиката им, доказано по-случаи на рецидивизъм, както и по-евтино за обществото.

Обученията във Варна, Русе и Разград са организирани от неправителственото Сдружение "Програма за развитие на съдебната система" (ПРСС)  в рамките на двегодишния проект "Алтернативни методи за работа с младежи (AWAY)“, изпълняван едновременно в България, Унгария, Хърватия и Румъния с финансовата подкрепа на Програма "Права, равенство, гражданство“ на ЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...
Варна се обогати с нова икона
Тротинетки се движат опасно по пътното платно във Варна
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).