Въвеждат нова система за сметосъбиране във Варна, край на разпиления боклук по улиците

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:48 / 07.07.2021
8438
Нова модерна автоматизирана система за сметосъбиране ще бъде въведена във Варна. Това съобщи днес кметът на морската столица Иван Портних, който представи новите камиони и контейнери, с които вече няма да има разпилян боклук по улиците на града, предаде репортер на Varna24.bg.

В града вече са поставени 16 нови съда.  Системата извършва автоматизирано изпразване на контейнерите за смет директно в каросерията на автомобила, посредством лазерно насочване, с минимизиране на човешкия фактор. 

"Убеден съм, че новата система ще доведе до подобряване на качеството на услугата за сметосъбиране, която през последните години беше един от основните проблеми в града", коментира кметът на Варна Иван Портних

Системата за събиране на отпадъци (NORD EASY SYSTEM) е новаторски метод, който ще опрости процеса на събиране на отпадъци. Дейността по сметосъбиране се извършва директно от кабината на автомобила, посредством лазерно насочване и наблюдение на целия процес чрез монитор, разположен в кабината на превозното средство, поясни Милена Неделчева, началник-отдел в общинската дирекция "Екология и опазване на околната среда“. Съдовете са удобни за ползване, тъй като капакът се отваря с педал, след което автоматично се затваря. Това означава, че отпадъците няма да бъдат разпилявани от птици. Контейнерите са по-обемни от досегашните и не могат да се местят. Предвидени са три вида - с обем 2250, 3000 и 3750 литра. 

Автоматизираната система ще бъде внедрена на три етапа. Първият етап на въвеждане е в рамките на 90 календарни дни, до една година, в който ще бъдат подменени общо 60% от обема на съдовете, които ще се обслужват от седем специализирани компакторни машини. Финал ще бъде сложен с третият етап, при който над 80% от обема на съдовете на територията на община Варна ще бъдат сменени. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
21.01.2022 Мургавелка от "Владиславово": С тия сложните уреди за боклуци безработни ни направиха!
06.10.2021 Презентират по забавен начин новата система за събиране и транспортиране на отпадъци във Варна
27.09.2021 Варна може да се гордее с въвеждането на най-модерната система за събиране и транспортиране на отпадъци
04.06.2021 Общината въвежда по-високи изисквания към почистването на Варна
25.02.2021 Във Варна въвеждат система за автоматизирано обслужване на контейнерите за
смет
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).