Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Възстановяват моста на варненския плаж
Автор: Пламена Николова 11:26 / 04.10.2016Коментари (5)4857
© Varna24.bg
През април Община Варна поръча сондаж на грунда на дъното във връзка с играждането на новия мост
Известното рибарско мостче на Северния плаж във Варна ще бъде възстановено по проект, изготвен под систематичното ръководство на Центъра по хидро- и ареодинамика (ЦХА), който е част от структурата на Българска академия на науките. Проектът, заедно с този за модернизацията на рибарското пристанище в местността "Карантината", специалистите от Центъра са разработили по договор между община Варна и БАН, предаде Дарик.

"Работихме по тези проекти с удоволствие, защото мостикът на Северния плаж е един от символите на града, а рибарското пристанище ще даде нов облик на града като цяло", обясни ръководителя на ЦХА проф. д-р инж. Румен Кишев. И добави, че като основни съизпълнители по този проект са се включили най-добрите варненски специалисти от известни частни и държавни фирми. По думите му реализацията на проектите ще се финансира по оперативните програми, по които ще кандидатства община Варна.

Тази година Центърът по хидро и аеро-динамика чества 40-години от създаването си. Кулминацията на тържествата ще е на 10 и 11 ноември. Първият ден в сградата на ЦХА ще има Ден на отворените врати и Общо събрание, на което ще бъдат отличени бивши и настоящи служители за приноса им при създаването и развитието на ЦХА. На 11 октомври, вторник, в хотел "Черно море" ще се проведе юбилейна научна сесия, на която ще присъства и председателят на БАН акд. Стефан Воденичаров. "Участие в тази сесия ще вземат и много наши и чужди учени, партньори с интересни доклади. Ще направим ретроспекция на историята на Центъра и ще припомним големите и важни проекти, по които сме работили през годините", каза проф. д-р инж. Кишев.

От създаването си досега Центърът по хидро- и аеродинамика се е развил като световно известен експериментален комплекс от високо качество и с върхови постижения в областта на корабната хидродинамика. Учените от Центъра редовно работят по различни изследователски програми на ЕС и НАТО. Носители са на годишна награда на НАТО за научни разработки в областта на военноморската техника. "Изключително се гордеем с потенциала, които имаме. Ще отбележа само, че наши млади кадри са носители на различни национални награди", обясни още ръководителят на Центъра.

Друг голям проблем, по който експертите са работили, е по линия на известните вече "зелени технологии". Екипът на българския център, в сътрудничество с голяма немска компания и със сертификат на Американския корабен регистър, е разработил технологията за моделни изпитания на енергоспестяващи устройства за кораби от различен тип, които пестят гориво и понижават процента на изхвърлените изгорели газове в атмосферата. С такива устройства вече са снабдени стотици кораби, отчитат с гордост от ЦХА.

ЦХА е създаден преди 40 години с финансовата и експертна помощ на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и на Международната морска организация (ИМО) като научноизследователски и експериментален център в областта на хидродинамиката на кораби, плаващи обекти и съоръжения. С подкрепата на тези организации и на българското Правителство, както и с помощта на специалисти от водещи в света институции в Англия, Германия, Холандия, Щвеция, Русия, Япония и САЩ е изградена научната инфраструктура и е подготвен високо квалифициран кадрови състав за широкоспектърната дейност на Центъра.

Той е национален научноизследователски център за фундаментални и приложни изследвания, провеждани посредством методите на физическо и числено моделиране и предназначени за решаване на научни и практически задачи в областта на корабната хидродинамика, аеродинамиката, водния транспорт, океанското и бреговото инженерство, възобновяемите морски енергийни източници, екологията, националната сигурност и отбраната и др. в полза на обществото.

От 2010 г. Центърът е териториално обособено звено в състава на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. А. Балевски", с ролята на специализиран научно-експериментален комплекс за морски изследвания, трансфер на технологии и иновации, експертни оценки и консултации, образователно звено за обучение на студенти, курсанти, дипломанти, стажанти и докторанти в областите на своята професионална компетентност.

В Центъра по хидро- и аеродинамика е разработена и внедрена Система за Управление на Качеството съгласно ISO 9001:2008, сертифицирана от SGS , водеща в света компания за проверка, верификация, тестване и сертифициране.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Radostina Dobreva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: