Янко Станев: Грижата за ближния победи потребителското общество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 08.05.2020
2755
Серията от икономически мерки, които бяха приети от Общинския съвет във Варна по предложение на кмета, никога нямаше да се вземат при други условия. Те са тежки за бюджета, но не могат да се хвърлят на улицата предприятия като "Градски транспорт", "Ученическо и столово хранене" и общинските фирми и предприятия, които не работят и където са изчерпани отпуските. Това заяви в интервю за Дарик зам.-председателят на Общинският съвет д-р Янко Станев.

Масово съкращаване не би трябвало да има, тъй като това би увеличило безработицата и икономическата проекция на самата криза, смята д-р Станев. Той добави, че допълнителни мерки тези дни предстои да бъдат взети за подпомагане на общинското здравеопазване.

Добрата медицина на Варна и управленските решения на местно ниво са допринесли за това в морската столица да няма много заразени с новия коронавирус, смята той.

"Грижата за ближния победи потребителското общество. Сегашната криза показа, че хората са важни. В тази криза победиха ценностите. Стотици хиляди хора в България и хиляди хора във Варна спазваха всички мерки заради грижата за ближния", изтъкна д-р Янко Станев. По думите му висока степен на отговорност са показали и от етническите малцинства в морската столица.  

Изчисляването на тежестта на икономическата криза в момента може да се измери единствено с ДДС, тъй като той е единственият, който не подлежи на никакви рестрикции и никакво отлагане. Ако може да бъде изчислен ДДС в момента, това ще бъде приблизителният спад в икономиката на страната в момента. Същото важи и за Варна, според зам.-председателя на Общинският съвет. Той се обяви против намалявяне на ДДС за туристическия бранш.

Общинският съвет няма да работи в условия,  в които да може да "събаря" мерки.   "Точно в криза трябва всички да са обединени. Да спрат дребнотемията и шмекерлъците. Ние всички не сме ангели, но сега е криза", отбеляза общинарят.

Станев изрази мнение, че е по-добре Община Варна да изтегли кредит, за да покрие загубите от кризата, вместо бюджетът да бъде актуализиран.

"Справедливостта към всички хора ще бъде водещ фактор. Ако имаме несправедливост, хората ще го почувстват веднага и тогава ще бъдат страшни последствията за политическата система", смята общинският съветник от СДС, който се занимава с политика вече над 30 години.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14908):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).