Ясни са номинираните за награда "Варна"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 26.04.2016
1099
Журито за присъждане на награда "Варна" за 2016 г. за ярки постижения в областта на културата обяви личностите и колективите, които ще се борят за отличието, предаде Дарик.

За голямата награда е номиниран проф. Стоимен Иванов Стоилов - за монументалните живописни творби, създадени през 2015 г. в класическото фоайе на Икономически университет - Варна.

В категорията "Литература" са предложени Николай Маринов Савов - за издадената му книга с разкази "Любов", и Международна творческа организация "Славянска литературна и артистична академия" - за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори.

За налагане на европейски измерения в съвременната българска живопис Георги Йорданов Георгиев е номиниран в раздела "Изобразителни изкуства".

В категорията "Театър" номинацията е за екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - ТМПЦ Варна - за 95-ти юбилеен творчески сезон, реализирал спектакли с високи естетически качества, адекватни на съвременните европейски театрални стандарти и достойни за дълголетната история на културния институт.

Женски народен хор "Цветница" с диригент Атанас Илиев е предложен за награда в категория "Музика" за популяризиране на българското фолклорно богатство и високи постижения в областта на хоровото изкуство.

За "Опера" е номиниран хорът при Държавна опера към ТМПЦ - Варна с диригент Стефан Бояджиев - за участие в рамките на "Опера в летния театър" - Варна 2015 г. и за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

В раздела "Архитектура" ще бъде присъдена колективна награда за Икономическия университет за мащабен проект и реставрация на старата класическа сграда на висшето учебно заведение.

В категорията "Журналистика" номинираните са Наско Якимов Димитров - за дългогодишна книжовна, редакторска и издателска дейност, за съхраняването и популяризирането на художествена литература, както и Николай Николов Увалиев - за цялостна дейност като създател и главен редактор на електронното издание E библиотека "Паметта на българите".

В разделите "Танц" и "Кино" няма номинирани.

Наградите "Варна" по традиция се връчват в навечерието на 24 май.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).