Юбилейният десети фестивал "Фолклорен изгрев“ започва утре

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:41 / 20.04.2017
1535
Пет поредни пролетни дни, изпълнени с празнична атмосфера, очакват посетителите на Grand Mall. От днес отвори врати традиционното варненско изложение за цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2017. Градински и саксийни цветя, цветни композиции и градински декорации са експонирани в павилиони на пешеходната зона пред мола и радват погледа с пъстротата си.

Утре започва тридневният юбилеен десети фестивал "Фолклорен изгрев". За пръв път в чест на юбилея обичаният от почитатели на фолклора от цялата страна форум се провежда толкова мащабно. 

В навечерието на фестивала директорът на търговският център Иво Генов отбелязва: "С всяка година фолклорът налага все по-осезаемо своето присъствие в събитийния афиш на нашия търговски център. Нараства искреният интерес на младите хора към народната традиция и ние се радваме да предложим подобни въздействащи преживявания на многобройните ни посетители. Вярвам, че така обогатяваме качеството на продукта, който предоставяме на варненци и гостите на града - завладяващ микс от шопинг и забавления от висок клас."

Създателят на фестивала Марин Маринов със задоволство посочва: "Фестивалът "Фолклорен изгрев" се утвърди през годините като един от най-авторитетните в областта си благодарение на авторитетното жури и високото ниво на подготовка на участниците. В началото започнахме с еднодневно събитие, а сега вече програмата заема три пълни дни, като продължава да бъде много наситена. Има изключително много желаещи, което е голяма радост за нас като организатори." "Сънрайс Маринов" е организатор и партньор на редица български фестивали за фолклор и е една от утвърденитепродуцентски компании в страната в областтта на музикалния фолклор.

По традиция фестивалът включва четири направления на музикалния фолклор - вокален, инструментален, танцово изкуство и стари градски песни. В десетото юбилейно издание ще се включат деца и младежи от НУИ "Добри Христов" - Варна, Хуманитарната гимназия гимназия "Константин Преславски" - Варна и ОУ "Антон Страшимиров" - Варна. Много участници ще пристигнат и от различни краища на страната - от областите Добрич, Варна, Силистра, Бургас, Пловдив, Пазарджик, София, Търговище, Шумен, а също и от градовете Велинград, Нова Загора и Балчик. Първите два дни ще се представят частниците във възрастовите групи до 19 години, а в неделя ще бъде денят на възрастовата група над 19 години. 

Най-добрите в десетото издание на "Фолклорен изгрев" ще бъдат определени от жури с председател проф. д. изк. Лозанка Пейчева.

Емоционалният пик на празничните дни в края на тази седмица обещава да бъде пролетният концерт "С песните на Калинка Вълчева" на 21 април. Той е посветен на 75-годишния юбилей на обичаната народна певица и на 55-годишнината на нейната творческа и преподавателска дейност. Организатор на концерта е Народно читалище "Искра - 1924" - Варна с подкрепата на Община Варна.

На една сцена с именитата певица, влязла в историята на българския музикален фолклор с името Добруджанския славей, ще стъпят Оркестър с ръководител Данчо Радулов, Детски танцов състав "Боалийчета" при Народно читалище "Искра - 1924" - Варна, Музикална школа при Народно читалище "Светлина - 1941" - Генерал Тошево, както и възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна, Хуманитарната гимназия "Константин Преславски" - Варна и Основно училище "Антон Страшимиров" - Варна. Сред младите изпълнители, които очакват с вълнение изявата си, е и 16-годишната Петя Панева от Варна, ученичка в НУИ "Добри Христов" с ръководител Павлинка Тодорова, призната от самата Калинка Вълчева за неин музикален наследник.

Началото на концерта в петък вечер е в 18:00. Входът за концерта, както и за всички празнични събития, е свободен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).