Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За 4 месеца: 170 тежки катастрофи във Варна с 9 загинали и 225 ранени!
Автор: Екип Varna24.bg 09:18 / 07.06.2017Коментари (4)3479
© Varna24.bg
Анализ на варненската полиция на обстановката по безопасност на движението и пътнотранспортния травматизъм с участието на деца и юноши през лятната ваканция на 2016 год. и през периода от 01.01.2017 год. до 30.04.2017 год. за територията на град Варна и областта:

Летният сезон на територията на град Варна и областта се характеризира с чувствително нарастване на интензивността на движението. Това се отнася както за автомобилния, така и за пешеходния поток. По-голямото натоварване на движението е характерно не само за главните пътища от републиканската пътна мрежа от региона, но и за основната улична мрежа на територията на град Варна и по-големите населени места. Доброто време предразполага водачите на МПС към управление със скорост, по-голяма от разрешената за съответния пътен участък, а същевременно се явява и предпоставка за намаляване на тяхната бдителност. Това се отнася и за останалите участници в движението - пешеходците. Съвкупността от тези фактори от своя страна оказва негативно влияние върху обстановката по безопасност на движението и обуславя по-големия риск от възникването на ПТП през летния сезон.

През лятото особено осезателен в по-големите населени места става конфликта МПС - пешеходци, а за съжаление, последните са една от най-застрашените категории участници в движението. Голяма част от тях са деца и юноши. Специалистите смятат, че от децата може да се очаква безопасно участие в движението само, ако успеем да изменим неправилното им поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа. Една от погрешните нагласи на децата, която се запазва и у някои възрастни пешеходци е стремежът им колкото може по-бързо да притичат опасната зона на пътя. Струва им се, че колкото по-бързо преодолеят опасната зона, толкова по-бързо ще бъдат в безопасност, т.е. спасяването им е в тичането. Затова е погрешно при ПТП с участие на деца да се говори за вина на децата.

Казаното до тук се потвърждава и от статистическите данни. През периода от 01.06.2016 год. до 31.08.2016 год. на територията на град Варна и областта бяха регистрирани 266 ПТП с пострадали, като при същите 17 души загинаха, а други 343 бяха ранени. Сред пострадалите при ПТП, посочени по-горе отчитаме и участието на 44 деца и юноши до 17-годишна възраст, като сред тях за щастие няма загинали, а 44 ранени. От ранените деца и юноши, 8 са водачи на ППС, 25 са пътници в МПС и 11 са пешеходци. 

Разпределението на пострадалите деца и юноши по възрастови групи е следното: 

- до 6-годишна възраст - 10 ранени деца, от които 7 са пътници в автомобил и 3 са пешеходци,
- от 6 до 9-годишна възраст - 8 ранени деца, от които 1 е водач на ППС, 4 са пешеходци и 3 са пътници в МПС.
- от 10 до 14-годишна възраст - 13 ранени деца, от които 2 са водачи на ППС, 7 са пътници и 4 са пешеходци,
- от 15 до 17-годишна възраст - 13 ранени деца, от които 5 са водачи на ППС, 8 са пътници.

През периода от 01.01.2017 год. до 30.04.2017 год. на територията на град Варна и областта са регистрирани 170 ПТП с пострадали, като броят на загиналите е 9, а броят на ранените 225. Сред пострадалите при ПТП отчитаме участието на 39 деца и юноши до 17-годишна възраст, като сред тях 2 са загинали, а 37 са ранени. Двете загинали деца са били пътници в автомобил, а от ранените деца, 21 са били пътници в автомобил, 10 пешеходци, а останалите 6 водачи на ППС.

Като анализираме и определяме причините за нещастията на пътя, добре е да опознаем и изучим характерните прояви на детското поведение в движението - да се поставим на място на децата и вземем мерки за избягването им. Да имаме в предвид, че те живеят със своите емоции, действащи независимо от околната обстановка и единствено под влияние на своето настроение те следват безразсъдно моментното си желание, без да се съобразяват и без да преценяват пътната безопасност. Затова родители, учители и възпитатели трябва да познават проявите на децата на пътя и да спомогнат в обучението и възпитанието им по безопасността на движението.
Анализът на пътно-транспортната обстановка за територията на град Варна и областта показва, че няма изявени места с концентрация на ПТП с участието на деца и юноши, но независимо от това в някои райони и отсечки от уличната мрежа, рискът от възникване на ПТП с участието на пешеходци, в т.ч. и деца е по-голям.Това са така наречените места с повишена потенциална опасност от възникване на ПТП. За територията на град Варна това са районите на училищата,чиито спортни площадки са притегателен център за децата дори и по време на ваканцията.Опасни зони се явяват и улиците,водещи към морската градина и плажната ивица,също любими места за игра на подрастващите през горещите летни месеци. 

И през лятото на настоящата година, още през първите ваканционни дни децата ще излязат на игра и ще подкарат своите велосипеди. В много от по-големите населени места това често се извършва в непосредствена близост до оживените пътни артерии. 

Статистиката сочи, че нещастните случаи възникват най-често при внезапно слизане на децата на платното, при опит за пресичане тичешком, без оглеждане.Водачите не трябва да се доверяват на поведението на детето, дори тогава, когато то не играе, а стои спокойно на тротоара. В миг, без видими причини то може да побегне към пътя, ако приятелите му го извикат да тича след тях.Търкалящата се топка трябва да бъде червен сигнал за водачите, тича ли едно дете, трябва да се очаква друго след него. 

Анализът в национален мащаб показва, че всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя /между паркирали, спрели или движещи се МПС/Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, ролери, скейтбордове и др. Да припомним и това, че когато децата играят с топка и тя се търкулне между превозните средства, те трябва да се оглеждат много добре, а и шофьора преди да предприеме потегляне, да огледа от всички страни автомобила си. Рисковано е, когато автомобилите се придвижват на заден ход, дори и на метър разстояние. 

За децата няма безопасен път от дома до спортната площадка или училищния двор и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на безопасния маршрут. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Тогава, когато родителите са на работа, децата използват всяка минута за игри и лудории.Децата-велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Броят им нараства с ускореното завръщане на велосипеда в бита.Децата се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под заплахата на МПС.На родители, възпитатели и учители е ясно, че децата трудно преценяват сложността на пътната обстановка, те нямат формирани волеви задръжки, ориентировъчната им способност не е гъвкава и устойчива, което е и причина да не вземат правилни решения при критични ситуации на пътя и това ги категоризира като най-застрашените участници в движението. Ето защо е необходима системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение.

Задачата за опазване на децата, като участници в движението е от особена важност. Тя изисква ангажиране на усилията на широк кръг от обществото- Полиция, Общинска администрация, Училищни настоятелства, СМО, родители, водачи на МПС и най-вече възпитание и създаване на навици за безопасно движение у самите деца. В тази връзка е и провеждането на традиционната "АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: "ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!".

Активната работа на полицейските служители в тази насока ще продължи през цялата лятна ваканция. Опазването на живота и здравето на децата ще бъде приоритет в дейността на служителите от "Пътна полиция" и през оставащата част от годината. Още преди края на ваканцията, както всяка година, съвместна комисия с представители на Сектор "Пътна полиция" и Община Варна ще извърши обход на районите на детските градини и учебните заведения и ще набележи необходимите мерки за подобряване на вертикалната и хоризонтална пътна сигнализация в посочените райони, а в последствие ще следи за тяхното изпълнение. 

Един от най-ефикасните начини за подобряване на обстановката по безопасност на движението и ограничаване на пътно-транспортния травматизъм е превантивната дейност с активно използване за целта на възможностите на местните СМО. В тази насока са и следните основни препоръки на Пътна Полиция към участниците в движението и към родителите:

- Към водачите на МПС - Управлявайте с разрешената за движение скорост. Сядайки зад волана поставяйте винаги предпазния колан. Той е спасил не един човешки живот. Извън населените места спазвайте стриктно предписанията на пътните знаци, а в населените проявявайте особено внимание и предпазливост, когато в близост до платното играят деца. Помнете, че никой не е застрахован от тава да стане участник в ПТП.

- Към пешеходците- Пресичайте само на определените за целта места. Ползвайте пешеходните пътеки и подлезите, когато в близост има такива. Когато с Вас има дете, не го изпускайте от ръка и не разчитайте единствено на своевременните реакции на водачите.

- Към родителите - Не оставяйте своите деца в близост до платното за движение без контрол. От тях са възможни непредвидени действия. Те възприемат пътната обстановка по друг начин. Нямат реална представа за скоростта на движещите се МПС.

В заключение отправяме апел към всички участници в пътното движение: Нека заедно да се включим в АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА: "ВАКАНЦИЯ! ДА ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НА ПЪТЯ!". Убедени сме, че съвместните ни усилия ще окажат положително въздействие върху обстановката по безопасност на движението,като по този начин ще намалим пътно-транспортния травматизъм с подрастващото поколение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Veliko Hristov
премахни филтъра

0
 
 
Това е така, защото във Варна има много и всякакви селяндурски индивиди, новодошли от кол и въже, некадърни и неадекватни не само на пътя, а изобщо.Повечето естествено са Дъбръджунци (Добруджанци), за които си е в пълна сила поговорката "Златно жито зрей, прост народ живей".
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: