Задължават собствениците на сгради-архитектурни паметници да ги ремонтират

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 17.09.2015
649
Собствениците на стари сгради във Варна, обявени за недвижими културни ценности, ще бъдат задължени да ги ремонтират. Ако това не се случи в определените срокове, Община Варна ще реставрира къщите за своя сметка, а след това ще обезпечи вземането си с ипотека върху имотите, съобщи за ТВ Черно море Доника Кирова - експерт "Недвижимо културно наследство" в Община Варна.

Общо около 500 сгради във Варна са обявени за недвижими културни ценности. 84 от тях са сериозна опасност за минувачите, а някои дори и за хората, живеещи в тях. Според Закона за културното наследство собствениците на такива сгради са длъжни да се грижат за тяхното опазване и да ги поддържат в добро състояние. Не всички обаче го правят. Затова в Община Варна вече са взели мерки. Изпращат се уведомителни писма до собствениците на тези сгради, като повечето от тях вече са уведомени, че сградата е в лошо състояние, какви мерки трябва да вземат, какво произтича от тях и ако не бъдат изпълнени какви последствия има, допълва Доника Кирова.
Въз основа на констативния протокол, който ще изготвят експертите от назначената от кмета комисия, той ще задължи собствениците да направят необходимите укрепителни и реставрационни дейности на имотите си. 

Най-често даваният срок за изпълнение на предписанията е 6 месеца. Необходимо е през това време собствениците да изготвят проектна документация, която да бъде изпратена за съгласуване в Мин. на културата. Ако не бъдат изпълнени в срок предписанията в Закона за културното наследство има определени санкции.

След изпращането на уведомителните писма, предстои да бъдат издадени заповедите с поставените срокове за изпълнение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).