Започнаха тържествата по повод 135 г. от създаването на Морското училище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:41 / 20.05.2016
1685
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Започнаха тържествата по отбелязването на 135-годишнината от създаването на варненското военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", предаде репортер на Varna24.bg

Малко преди 10 часа в двора на училището се състоя ритуал по тържествено вдигане на националното знаме на България в присъствието на гости от Военноморските академии на Румъния, Гърция, Полша и на Кралски военноморски колеж на Холандия.

В 9.00 часа в Алеята на преподавателя бе поставен барелеф на капитан I ранг Георги Антонов.

"За мен е голяма чест да ви поздравя с "Добре дошли" във ВВМУ в деня, в който честваме 135-годишнината от основаването му. Всяка институция би се гордяла с такава възраст и качества, доказали се във времето. Годишнина, която е изпълнена със съдържание и има особена стойност за всички нас. 

На 9 януари 1881 г. се полагат основите на първото в България техническо учебно заведение. Това е и началото на морското образование в нашата страна. 

За тези 135 години поколения от мъдри и знаещи хора работят всеотдайно за развитието на морската идея, за просперитета на нашето училище, възпитават и изграждат талантливи офицери и командири, знаещи и можещи морски капитани и морски инженери.

ВВМУ има богата история, която се характеризира с периоди на подем, на спадове, на трудности...Днес то е модерна образователна институция, уникален център за морско образование и наука, притежава отличен образователен и научен капацитет. Всичко това се случва, благодарение на активната подкрепа на морската общественост в България, на ръководството на Министерството на отбраната, на командването на ВМС, на представителите на местната власт, както и на усилията на множество радетели на морската идея, за което отправям най-искрени думи на благодарност. 

Тук сред нас са и възпитаниците на училището от предишните випуски. Това са достойни наши колеги, с които се гордеем. Искам да им пожелая оптимизъм, здраве сили и да бъдат наш коректив и пример за бъдните поколения. Изразявам благодарност към Асоциацията на възпитаниците на Морското училище. 

Уважаеми гости, морето е врата към света. То е стихия, предизвикателство и единствен съдник на нашите професионални умения. Както е казал Темистотел: "Който владее морето, владее всичко!". 

Нека да продължим да овладяваме морските простори. Нека да носим в душите си и сърцата си пламъка на нашия патрон, неговата Вапцаровска вяра, нека да го пазим и не позволим той да угасне, защото България и поколенията след нас се нуждаят от него. Честит празник!", заяви по време на церемонията комодор проф. д.в.н. Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров".

За особен принос плакети на училището бяха връчени на областния управител Стоян Пасев и кмета на Варна Иван Портних. От своя страна варненският градоначалник награди заслужили преподаватели и студенти.

По-късно днес се очаква президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще бъде на посещение във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", където ще вземе участие в тържествената програма.

В нея ще се включи и министърът на отбраната Николай Ненчев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...
Коцев: Варна и Бургас се обединяват в искането си за скоростен пъ...
Шефът на Автогара Варна с подробности, наистина е много модерна
Най-накрая: Вижте новата Автогара Варна
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).