Започва проучването на местообитания и видове, предмет на опазване в "Натура 2000" в Черно море

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:40 / 30.08.2022
919
Международен екип от учени и експерти започва работа по изготвяне на картата на разпространението на местообитания и видове в защитените зони в българската част на акваторията на Черно море.

Екипът започва изпълнението по основната дейност от проект BG16M1OP002-3.005-0001 "Натура 2000 в Черно море“ – "Проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България“.

Основната цел на проекта е завършване на мрежата "Натура 2000“ в морска среда в съответствие с изискванията на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията).

Една от специфичните цели на проекта е да се установи разпространението и природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания в морската част на мрежата "Натура 2000“ в България. Предмет на проучване и оценка са седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби.

Типовете природни местообитания са постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини, естуари, обширни плитки заливи, подводни или частично подводни морски пещери. Към тях спадат тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с морска вода, подводни структури, образували се под действието на просмукващи се газове, и съобщества с кафяви, червени и зелени водорасли по скалисти морски дъна (Рифове). Видовете морски бозайници са Афала (Tursiops truncatus) и Морска свиня (Phocoena phocoena). Видове риби са Карагьоз, Дунавска скумрия (Alosa immaculata) и Малък карагьоз, Харип (Alosa tanaica).

В рамките на проучвателните мероприятия трябва да бъдат инвентаризирани 17 защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морските пространства.

Общата стойност на проекта е 11 734 980 лева, от които 9 974 733 лева са предоставени от Европейския фонд за регионална развитие, а 1 760 247 лева са национално съфинансиране. Бенефициент по проекта е дирекция "Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите. Изпълнител на дейността е ДЗЗД "ПОНТУС ИНДАГО“. По график всички дейности трябва да приключат до 30 ноември 2023 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).