Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Започва укрепване на ската край варненския бряг
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 21.02.2012Коментари (4)2453
© Varna24.bg
Снимка Архив
"Холдинг Варна" АД започва мероприятия за укрепване на ската край варненския бряг. Инициативата е свързана с ангажиментите по реализацията на мащабния проект Алея Първа и на практика спасява Морската градина на Варна.
Планирани са отводнителни процедури, при които чрез вертикални сондажи да се пробият глинестите пластове и да се даде възможност за оттичането на водите в дълбочина. Чрез канавка в горния край на откосите пък ще се гарантира отвеждането на повърхностните води.

Така ще се ликвидира неблагоприятното действие и на повърхностните, и на подземните води. За да се запази съществуващото положение на откосите, пък ще се използват двойно усукани метални мрежи, допълнително усилени със земни почвени гвоздеи и носещи метални въжета. Допълнително укрепване на откосите ще се осигури чрез стоманобетонни решетки. Целта е те да притискат земните маси и да повишават общата устойчивост на терена. Решетките, освен това, ще допринасят за предпазването на почвите от ерозия. Те ще дадат възможност за залесяване в полетата между дренажните ребра. След изпълнение на укрепителните и отводнителни конструкции е предвидено и залесяване на откосите чрез хидропосев.

Основата на откосите същевременно ще се укрепи с пилоти - до нивото на терена - кота около 5. След това - до кота 12, ще има подпорни стени.

Изпълнението на мероприятията гарантира заздравяване на откосите и запазване на площите от Морската градина и крайбрежната алея. Така ще се създадат и възможности за облагородяване на терените под ската, категорични са от "Холдинг Варна" АД.

Източник: в. Черно море



Още по темата: общо новини по темата: 21
25.03.2016 »
05.06.2015 »
04.06.2015 »
26.03.2015 »
07.09.2012 »
08.08.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stanqo FromVarna
премахни филтъра

0
 
 
Призовавам всички варненци и всички които обичат морето да се обединят зад идеята "Едно море - един приморски парк" за развитие на цялото крайбрежие на Варна от Аспарухово до Златни пясъци в единен Приморски парк. Първата стъпка е обединяването на парка на "Евксиноград" с Морската градина на Варна.Морската градина на Варна отдавна е парцелирана и заградена. Всичко започва през 1880 година, когато общинарите във Варна се натягат на Александър Батенберг и му подаряват Евксиноград. Парка на Евскиноград сега се ползва от 500 управници, а останалия приморски парк от 500 000 човека. Двата парка имат еднаква площ, но 1000 пъти разлика в количеството на ползвателите! Сега общинарите на Варна отново парцелират половината от останалата за ползване от гражданите морска градина и отново я раздават на силните на деня. Крайно време е гражданството на България да се пробуди и да защити интересите си! Първа крачка е обединяването на парка на Евксиноград с историческото ядро на Морската градина на Варна посредством разширяване на бреговата ивица съединяваща двата парка.Брегоукрепването извършено през 80-те години показа пълна непригодност на начина по който е подходено за запазване на бреговата ивица. Насипването на камъни по самия бряг допринесе само за неговото загрозяване и намаляване на пясъчната коса. Въздействието на щормовата вълна върху брега допринася единствено до по-нататъшното му вкаменяване, загрозяване и размиване на пясъчната коса. Световният опит показва, че единствено изграждането на подводен вал на няколко стотин метра навътре в морето може ефективно да запази и увеличи плажната ивица и пясъчната коса. Ската над плажа е естествен източник на пясъчен материал, който може да подхрани бреговата зона с пясък, така че след построяване на подводен вал от Морска гара до плажа на Евксиноград, да разшири постепено бреговата ивица с няколко стотин метра навътре в морето. По този начин ще се разшири като цяло ширината на прибрежната зона и ще съедини в общ приморски парк крайбрежието от Морска гара до Евксиноград. По този начин се изгражда цялостен парков и плажен комплекс обединяващ в едно разделените в момента два приморски парка. Това е само първата крачка. В перспектива продължението на подводната валова система на север до Златни пясъци ще създаде възможност за изграждане на единен парков и плажен комплекс с обединени алеи за разходки и спорт по продължение на целия Приморски парк.За тази цел обаче е нужна нова политическа воля, която да задгърби парцелирането и по-нататъшното заграбване на държавна земя и да инвестира в интелектуален и природен ресурс който да изгради това общополезно начинание. http://www.facebook.com/EdnoMoreEdinPrimorskiPark
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: