Заради антракса задействат план за епидемия в четири варненски общини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:10 / 20.07.2015
1821
На територията на четири общини във варненска област ще бъде задействан планът за епидемия във връзка с откритото огнище на антракс в село Млада гвардия. общ. Ветрино. 

Това заяви пред журналисти във Варна областният управител Стоян Пасев, предаде репортер на Радио "Фокус"-Варна. Пасев допълни, че планът ще бъде задействан, за да може институциите да са в готовност превантивно. 

Този план ще действа на територията на четири общини, за които има данни, че в районите им е имало разнос на месото първото приклано животно. Това са общините Варна, Провадия, Ветрино и Девня. Стоян Пасев каза още, че ако се докаже, че второто животно, което е починало вчера в съседен двор, също е болно от антракс, ще бъдат предприети спешни мерки, за да се осигури парцел, където животното да бъде заровено, тъй като разнасянето на заразено месо е нежелателно. 

Днес се очаква да започне ваксинация на около 600 животни в района срещу заболяването антракс. 

Установени са всички контактни лица, както и тези, които са участвали в някакво производство или консумация на заразеното с антракс месо във варненско. Това заяви пред журналисти във Варна зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който участва в кризисния щаб. Кризисният щаб бе свикан, след като 53-годишен мъж от селото почина заради консумация на заразено с антракс месо. 

Зам.-министър Ваньо Шарков посочи, че областният управител на Варна Стоян Пасев, МВР, БАБХ и РЗИ във Варна са създали много добра организация, а всички установени контактни лица са раздадени необходимите медикаменти, като от Министерството на здравеопазването е гарантирано финансовото им обезпечаване, включително и всички изследвания, които се извършат на лицата. "Следи се тяхното състояние и към тази сутрин нито един от тях няма оплаквания", каза зам.-министър Ваньо Шарков. Днес трябва да излязат пробите от изследванията на контактните лица. Зам.-министър Шарков посочи, че дори и да има някои положителни проби, лицата вече са с назначена терапия, а самото лечение на заболяването и профилактичните лекарства не се различават по между си. Установените контактни лица са над 20, като 18 души са свързани с производството и консумацията на месо, а петима са имали контакт.

Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
29.06.2016 Транжорната, в която откриха заразено с антракс месо, иска пак да работи
08.10.2015 Продължават проверките в засегнатите от антракс райони
28.09.2015 Лекуват с антибиотици 8 контактни лица в Оброчище
27.09.2015 Втори заразен с антракс в балчишкото село Оброчище
25.09.2015 Почина жена, заразена с антракс
02.09.2015 Карантината в Млада гвардия и Бозвелийско остава
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).