Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Засадиха 200 фиданки в горите над "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 12:54 / 13.04.2016Коментари (0)943
©
В седмицата на гората доброволци от град Варна, подкрепящи инициативата "Да спасим горите край Аспарухово", се включиха в залесяването на млади дъбови фиданки в горите на 2 км югозападно от варненския квартал "Аспарухово", до така наречената Темелкова чешма. Залесяването бе организирано от териториално поделение Държавно горско стопанство Варна(ТП ДГС Варна), част от структурата на Североизточното държавно предприятие.

Поради избрания работен ден - 6-ти април и слабата разгласа сред обществеността, участие взеха едва 40-50 човека, сред които освен доброволците имаше и служители на ТП ДГС Варна, служители на Регионална дирекция по горите Варна (РДГ Варна) и работници на избраната фирма за залесяване.

Началото бе дадено от директора на ТП ДГС Варна, който обясни нагледно как се засаждат младите дъбови фиданки от вида цер. Заместник директорът на ТП ДГС Варна в интервю обърна внимание, че гората определено способства за намаляване опасностите от наводненията и ерозията, както с множеството корени на дърветата, така и с техните корони. Той призова всички граждани, които забележат нередности в гората - рязане на дървета или пренасяне на дървета да звънят на тел. 112.

Групата на доброволците, подкрепящи инициативата "Да спасим горите край Аспарухово"състояща се от 9 човека, сред които 2 деца, бе най-активна в залесяването, като започна първа и приключи последна и за около час и половина засади 200-250 фиданки. По план на това място следва да се залесят общо 8000 фиданки до края на месец април 2016г., като това основно ще изпълни наетата фирма от ТП ДГС Варна.

От инициативата "Да спасим горите край Аспарухово" обръщат внимание, че само 3 дена преди залесяването, в организирана от тях акция на 03.04.2016г. 27 човека се включиха в почистването на около 15 км горски пътища и пътеки над кв. "Аспарухово" и събраха над 250 кг дребни битови отпадъци. На 7-ми април в община Варна и в ТП ДГС Варна официално бе внесена информация за 3 сметищата и 3 замърсени района между кв. "Аспарухово" и с.о. "Боровец север". С участието в залесяването и почистването на горите над кв. "Аспарухово" за пореден път организаторите на гражданската инициатива призовават граждани и институции за съдействие за ефективно прекратяване, непозволяване и нетолериране на всякакви сечи в горите над варненския квартал в близките 10 години.

Във връзка със седмицата на гората изпълнителната агенция по горите и нейната регионална структура РДГ Варна организираха и още две прояви на територията на община Варна - празник на гората в парк "Златни пясъци" с много игри за деца, свързани с лесовъдската професия, както и национална пътуваща изложба - горски павилион - с викторина и нагледни презентации. В тези две прояви са се раздавали и фиданки за желаещите.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: