Защитата на човешките права у нас – тема на работна дискусия, съорганизирана от Варненския апелативен съд

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:48 / 25.03.2022
1272
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Законодателството в сферата на защитата на човешките и гражданските права в България обсъди юридическата общност на дискусия в Икономически университет - Варна. Експертите дадоха предложения за оптимизиране на нормативната уредба, с цел по-голяма ефикасност и бързина в прилагането й. Инициативата за форума е на Демократично сдружение "Искам да знам" и е подкрепена от Апелативен съд – Варна и Икономически университет - Варна, съобщиха от пресслужбата на Апелативен съд - Варна. 

Участниците изслушаха резултатите от проучване на съдебни, адвокатски и медиаторски практики, обхванало както професионалисти, така и граждани. Юристите изразиха мнения за ефективността в защитата на гражданските права и дадоха идеи за законодателни промени,  подобряване на работата на държавната администрация и правоприлагащите органи.

В обсъждането се включиха университетски преподаватели, представители на неправителствени организации, Окръжният, Районният и Административният съд във Варна, Адвокатска колегия – Варна и Институт "Итера“. Значителна част от дебатите се съсредоточи върху медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове. Председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян каза, че е необходима по-широка информираност на обществото за функциите и ролята на съдебната система, но и за ползите от медиацията като резултатен инструмент.

Работната среща "Подобряване на защитата на човешките права" е част от 10 дискусии в цялата страна по проект "Гаранциите за върховенство на закона – път към по-независима и прозрачна съдебна власт“, финансиран по оперативна програма "Добро управление“. Заключенията ще бъдат представени от Демократично сдружение "Искам да знам"  на 7 април в парламентарната Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Целта е предложенията да си проправят път към пленарната зала, за да имат практическо приложение и полза за гражданите и институциите.

На форума бе представена и платформата moetopravo.bg, която помага на гражданите да се ориентират и потърсят помощ при възникване на правен проблем.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).