Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Зелената система на Варна под подчинението на кмета?
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 18.04.2012Коментари (0)1380
© Varna24.bg
Общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", което в момента се грижи за Морската градина, да поеме изцяло поддръжката на зелената система във Варна. Предложението на кмета Кирил Йорданов беше обсъдено на днешното заседание на временната комисия по "Структури и общинска администрация" към местния парламент, предаде Дарик.

Предвижда се предприятието да бъде преименувано на "Управление на проекти и озеленяване". То ще поддържа зелените площи в цяла Варна, която ще бъде разделена на шест района - "Предстравителен", "Приморски", "Одесос", "Аспарухово" и "Младост", "Владиславово". В район "Представителен" ще влязат градинките и алеите в централната част на града, а останалите райони ще съвпадат с териториите на районните кметства, разкри пред съветниците Стоян Аргиров, шеф на "Управление на национални програми и проекти".

Той изтъкна, че ако зелената система на града бъде под директното подчинение на кмета, тази дейност ще се извършва по-бързо и при по-ефективен контрол. Няма да има обжалвания на обществените поръчки, заради които винаги има риск отделни райони да останат без изпълнители. Пресен пример е район "Приморски", в който резитбата и косенето на тревата бяха блокирани от съдебна сага.

Поддръжката ще бъде по-евтина и ще има възможност за възлагане на повече задачи за същото финансиране. Освен това общинското предприятие вече съществува и няма да има нужда от нова администрация, а ще се наемат само работници, които ще могат да се ползват и за други непредвидени дейности като чистене на сняг през зимата, действия при бедствия и аварии и пр., увери Аргиров. Като предимство той изтъкна по-бързото пренасочване на хора в различните райони на общината в зависимостта от необходимостта.

Предвижда се във всеки район да има по 35 озеленители, които ще могат да се преразпределят. Ще бъдат назначени и техници по озеленяването, шофьори, работници по поддръжката на парковата мебел, резачи - общо 249 души. В момента в предприятието работят 65 души, уточни Аргиров и допълни, че преди първата вълна от съкращения в администрацията те са били 72. Възнагражденията на новоназначените работници ще бъдат малко над минималната заплата, като работните места ще бъдат заети от предимно нискоквалифицирани и слабообразовани хора.

На днешното заседание не стана ясно кога изтичат договорите на общината с фирмите, които в момента поддържат зелените площи в града, нито дали ще бъдат намалени разходите на администрацията по озеленяването, ако то бъде поето от общинска фирма. Затова съветниците решиха да отложат решението си по въпроса, като изискаха от администрацията в рамките на една седмица да направи икономическа обосновка и да представи справка за съществуващите договори.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Войната в Украйна
Мюсюлманите честват Курбан байрам
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: