Жечка Георгиева, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС: Мотивира ме това, че имам кауза и тя е образованието на децата ни!

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
17:17 / 15.03.2021
4676
"Целият ми професионален път е свързан с учителската професия. Вече 5 години като директор на Търговската гимназия "Г. Ст. Раковски" осъзнавам колко много трудности има, но всичко, което се прави в последните години е в правилната посока и много добре за децата. Мотивира ме това, че имам кауза, а каузата е образованието на децата ни. Всяко дете трябва да има достъп до качествено образование, а възпитаното и образовано дете става отговорен и социално ангажиран човек", сподели в интервю за Varna24.bg Жечка Георгиева, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС за Варна.

Според нея в последните години се усеща ударното темпо на работа по образователната инфраструктура във Варна, а добрата среда предполага по-спокоен и успешен образователен процес.

Г-жа Георгиева коментира още, че образованието е приоритет №1 за Община Варна. И тази година в бюджета се отделят най-много средства за образование - 184,8 млн. лв., което е 38% от макрорамката. Увеличението е с 30,7 млн. лв. спрямо м.г. Средно с 15% е увеличението на заплатите на педагогическия персонал Тя припомни, че 31,2 млн. отпусна правителството за изграждане на нови сгради и пристройки на училища, ясли и детски градини. След изграждането на новите детски градини и ясли ще бъдат открити общо нови 679 места. Варна е град, в който за всяко дете има място в детска градина и детска ясла, посочи още Жечка Георгиева.

Тя припомни и това, че предстои изграждане на математико-технологичен кампус, където ще бъде преместена и МГ "Д-р Петър Берон". Проектът предвижда той да бъде разположен на терен от 22 дка, в района на техникумите, като за целта правителството вече прехвърли на Община Варна 14 дка. По първоначални данни инвестицията ще надхвърли 10 млн. лв.

Продължава изграждането на нови детски и спортни площадки – през тази година в две училища и четири детски градини ще бъдат изградени нови спортни и игрови площадки - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Първа езикова гимназия, ДГ 14 "Дружба", ДГ 44 "Валентина Терешкова" - филиал, ДГ 51 "Ран Босилек" с. Константиново и детската градина в село Звездица.

"Хората в системата на образованието са ключът към по-добро образование. Ако имаме добри и мотивирани учители и преподаватели, ще имаме добро образование и ще живеем в проспериращо общество", коментира г-жа Георгиева.

Тя сподели, че предстои да бъдат отпуснати средства от правителството по програма за изчистване на всички дефицити от дистанционното обучение . Всяко дете по преценка на родителите ще може през летните месеци да посещава тези занятия.

В предизборната програма на ГЕРБ-СДС са заложени следните приоритети:

Да се завършат промените в системата, насочени към развитие на ключовите компетентности и уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и повишаване мотивацията за учене;

Ще се създават приоритетно условия за приобщаване на всяко едно дете в образователната система;

Акцентът е върху възпитателната работа във всички политики и насърчаване на работа с родителите като основна политика на всяко училище и детска градина. Трябва да се пресече възпроизводството на неграмотността от поколение в поколение, като се намали преждевременното отпадане от системата и се продължи работата по Механизма за съвместна работа на институциите с фокус обхващане на всяко едно дете и ефективното му включване в системата.

Ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на професионалното образование. Важно е да се знае, че усилията през следващите години са за освобождаване от такси на всички деца в предучилищна възраст.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).