Железничари: Искат да закрият Локомотивното депо във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:05 / 11.11.2011
3797
Локомотивното депо във Варна е пред закриване. Това притеснение изразиха железничари, които днес чакат заповедите си за съкращение. Въпреки че депото е най-старото в България, създадено през 1866 г. с първата жп линия Варна - Русе, това няма да го спаси от закриване или понижаването му до някакъв пункт, коментираха работещите в него.

Засега съкратените ще са 28 души от общо 230 служители, обясни лидерът на КНСБ в звеното Тодор Цанев. Той обаче побърза да допълни, че това вероятно е само първата стъпка от вълната от съкращения, които ще последват в БДЖ. Искат от нас да изплащаме и да носим отговорност за заемите, които правителствата са вземали в годините и са знаели, че няма как да изплатят, посочи той.

Закриват нашето депо, за да спасят техните си служби, посочи една от съкратените - Теодора Пенчева. Тя добави, че дори в БДЖ неведнъж се е коментирало, че ако трябва да се махат служители, то те ще са от Варна, защото в Горна Оряховица безработицата е по-голяма и работа се намира по-трудно. От няколко години всички жп структури във Варна са на подчинение на Горна Оряховица.

Безогледното и самоцелно съкращаване на служители обаче ще е пагубно за сигурността на влаковото движение, твърдят железничарите. Във Варна, като крайна гара, би трябвало да се осъществява много по-стриктен контрол за това в какво състояние ще са машините, които се пускат да се движат по релсите.

"И сега едвам успяваме да ги закрепим тези старите локомотиви. Работя в "Дизелов цех" от 20 години. Когато постъпих, бяхме 40 души, сега сме 12. Вярно е, че машините намаляха, но са много стари и амортизирани. Няма и материали с какво да ги поддържаме, работим в мизерни условия. Купуваме си сами от магазина изолирбанд, крушки за локомотивите, дори един сапун няма като хората да си измием ръцете след работа", оплака се Лили Иванова.

От синдикатите в дружеството ще искат по-ясни обяснения от началниците какво точно се цели с тези съкращения и как е мотивиран изборът на точно тези хора. Само така може да се избегне назряващото напрежение, защото към момента има пълно информационно затъмнение, посочи Цанев.

Източник: в. Народно дело

Виж коментарите (1)

Още по темата (262):
23.04.2024 Гнусно! Показаха в каква мизерия пътуват хората във влака Варна-Аспарухово
17.04.2024 БДЖ вдига цените на билетите с 20%, но ще се подобри ли пътуването ни?
16.04.2024 Скорост от 160 км/ч и хигиена: Какво още обещават от БДЖ?
15.04.2024 Получихме две оферти за доствка на 35 електрически мотрисни влака
15.04.2024 БДЖ: Вдигаме драстично цените на билетите заради разходите ни, ето откога
08.04.2024 Важна промяна в движението на влаковете по направление Варна – София и
обратно
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).