Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Журналисти от Варна пускат на голям екран документален трилър за избито семейство и загинал полицай
Автор: Пламена Николова 13:08 / 12.05.2021Коментари (1)11940
© Varna24.bg
Премиерата на документалния филм "Разкрито: Случаят "Германците" ще се състои на 13 май от 19.30 часа в Зала "Европа" на Фестивален и конгресен център-Варна и на 20 май в зала 1 на ФКЦ, съобщиха за Varna24.bg авторите на трилъра, варненските журналисти Орлин Филиповски и Калин Руменов.

"Преди години още обсъдихме с Калин да направим нещо подобно, инициативата беше негова. Идеята дойде от няколко тежки престъпления, при които в социалните мрежи много хора критикуваха полицаите, че не могат да разкрият престъпленията и как след като ги разкрият си намират удобния виновен. В този случай много се обезценяваше професията на криминалиста. Идеята беше да покажем как се разкрива едно убийство. Говорим за чиста документалистика. Избрахме този тежък случай, с низ от престъпления, част от които са и до днес прецедент, емблематичен за онова време. Въпреки много силната криминална полиция по това време трудно се влиза в следите на извършителите. Използвана е цялата агентура, но е било предизвикателство огромно за криминалистите да участват в това разследване", разказа Орлин Филиповски.

"Малко се обезцени понятието "уникален", но ние смеем да твърдим, че в България точно такъв формат не е правен досега, не е уникален в световен мащаб. Изключително ценен е разказът на един от полицаите, който е участвал в престрелката с бандитите и все още е действащ полицай", допълни Калин Руменов.   

Продукцията е заснета от операторите Ганчо Ганев и Георги Мезан, а музиката е на д-р Ели Урумова /група "Жълти стъкла"/. Филмът е заснет с подкрепата на фонд "Култура" към Община Варна. 

Лентата разказва за разкриването на едно от най-жестоките и мистериозни убийства през този век във Варна. Това е разстрелът на цяло семейство, който дълго време остава загадка за криминалистите.

През лятото на 2000 г. в новата им къща в село Куманово са открити телата на гастарбайтера Стефан Костадинов, съпругата му Анна и нейния брат Ян Музик.

Стотици полицаи са включени в разследването, което обаче влиза в задънена улица. До развръзка се стига месеци по-късно, след като спрени за проверка съмнителни младежи откриват стрелба по полицейски патрул.

При нея загива сержант Филип Филипов, на когото е посветена лентата. Автентични кадри и снимки от местопрестъпленията, които никога не са получавали публичност, са показани във филма.

В него участват топ криминалистът Ботьо Ботев и неговите варненски колеги Димитър Никифоров, Димитър Димитров, Красимир Добрев, Стоян Гунчев, бившият апелативен прокурор Ружа Големанова и адвокатът Павел Димитров.

От първо лице за престрелката с бандитите разказва полицаят Ивайло Иванов.

"Не мога да кажа, че ни беше лесно. Ивайло Иванов, полицаят, за който говори Калин, дълговреме е бил молен да разкаже. Едва за нас се съгласи, за да покаже работата на полицая. Бившия апелативен прокурор Ружа Големанова също се съгласи да участва. Близо година ни отне филма, като обективна причина бе и пандемията. Често с Калин спорихме за принципни неща, които даже изглеждаха смешни отстрани. Трудно беше и това, че монтирахме онлайн", сподели още Орлин.

Румен разкри, че няма да спрат дотук, но ще разкрият творческите си планове на по-късен етап. 

Журналистите разкриха още, че по време на представянето на филма пред участници в него и хора от системата на МВР, въздействието е било много силно и реакциите в залата са били доста емоционални. 

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.05.2021 г.
0
 
 
Прекрасни журналисти. Нямам търпение да гледма филма. Стискам палци за успешна премиера!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: