Зловоние се носи около Офицерския плаж

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
16:09 / 20.06.2016
1701
Офицерският плаж във Варна е пуст, за разлика от всички останали, където вече е пълно с плажуващи. Тук там по замърсената ивица се виждат хора с дрехи, приседнали на брега край морето, видя репортер на Varna24.bg. 

Зловонна миризма обаче се носи наоколо по алеята и дори уханието на вкусотиите, които се приготвят в крайбрежните заведения, не е в състояние да тушира мириса на мръсна канализация.

Плажната ивица опустя след предупрежденията на РЗИ във Варна, че морската вода в този участък е със завишено ниво на бактерии, причиняващи стомашно-чревни проблеми. От години морето в тази си част е замърсено от Шокъровия канал, който бълва фекалии, заедно с дъждовната канализация. 

Проблемът стои нерешен близо десет години. За справяне със ситуацията по данни на общината, са нужни над два милиона лева. 

"През миналата година беше разработен проектът за заустване на 430 метра навътре в морето. Той в момента се съгласува с различните институции. Надяваме се да получим пари за проекта от ПУДООС, но искането за финансиране все още е подадено", коментира неотдавна Петър Гърбузов от Община Варна.

При последната си визита във Варна съдействие обеща и Ивелина Василева, министър на МОСВ.

Министър Василева обясни, че на заседание в областната управа на Варна с участието на много ведомства, е взето решение да бъде направена проверка за установяване на източниците на замърсявания и на нерегламентирани включвания на канализации.

"Това е канал, в който трябва да се отчитат само дъждовни води. "ВиК Варна" трябва да положи сериозни усилия за обследване на мрежата и в случай на установяване на нерегламентирани включвания, да има сериозни санкции", каза тя.

"Поехме ангажимент за решаване на проблема с Шокъровия канал и работим активно още от миналата година! Има законови процедури, които трябва да бъдат спазени, не може всичко да става с магическа пръчка"!, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че в момента вървят съгласувателни процедури за проекта.


Виж коментарите (3)

Още по темата (8):
03.01.2018 Ново заведение никне на Офицерския плаж
04.04.2017 Варненка: Инспекцията по труда да се самосезира за строежа на Офицерския
плаж!
03.04.2017 Варненци: Както е тръгнало по плажа няма да остане място за хавлиите
ни!
13.03.2017 Втори търг за концесия на Офицерския плаж във Варна
07.03.2017 Разследват за незаконно строителство на варненския плаж
05.10.2016 Доброволци от Басейнова дирекция и Областна администрация ще почистят Офицерския плаж
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).