Знаете ли колко копия има варненската Спортна зала и къде се намират те?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
15:19 / 28.04.2023
7375
Емблематичната Спортна зала във Варна се оказа, че не е единствена, а нейни двойници се издигат не на едно, а на цели четири места в света. Малко хора знаят, но Националният арт център в най-големия нигерийски град - Лагос, е точно копие на Спортната зала в България, с тази разлика, че сградата в Африка е четири пъти по-голяма от нашата.

Открит е през 1977 г. За разлика от оригинала, залата в нигерийския мегаполис разполага и с две кинозали, театрален комплекс и градина на покрива. Нигерийците се спират на варненския модел след неуспешно търсене в САЩ, скандинавските страни и Западна Европа. А делегация от Нигерия пристига у нас, за да се договаря. Залата в Лагос е построена от българската компания "Техноекспортстрой" по проект на архитект Стефан Колчев. Варненецът е автор и на проекта на тукашния Дворец на културата и спорта.

По-интересен факт е, че нестандартната визия е копирана и в Канада, по време на подготовката за Зимните олимпийски игри в Калгари през 1988 година. Зимният стадион в града поразително прилича на варненската Спортна зала. 

През 1985 година "генералската шапка" вдъхновява изграждането на Закрития стадион в Атина. Сградата е отличена със Златна награда от IAKS - Международна организация, оценяваща дизайна на съоръжения за спорт и свободното време.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).