Звуковата сигнализация във Варна - удобство или опасност за незрящите?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 09.02.2017
960
Звуковата сигнализация, която общината монтира по светофарните уредби, често не помага, а обърква незрящите хора. Във Варна те са около 600 души. За да не стават жертва на пътни инциденти, организациите за слепи ги обучават и дори ги съветват да не пресичат сами.

От около три месеца звуковата сигнализация, където има монтирана такава, е различна за двете посоки на пресичане. Така незрящите могат да се ориентират кога да тръгнат по пътното платно без да има опасност от пътни инциденти, увери пред Дарик Павел Кюрчев - директор на Общинското предприятие "ТАСРУД".

Преди да бъде коригирана обаче, пресичането на слепите е било опасна мисия, твърди Веселина Стоилова - омбудсман на хората с увреждания във Варна. Организациите на незрящите дори провеждали обучения, за да се избегнат нещастни инциденти по улиците.

В София например звуковата сигнализация не работи постоянно, когато свети зелено, а се активира с бутон. Този вариант също не е най-удачният, смята Стоилова.

"Преди време бяхме разработили съвместно с Техническия университет система за дистанционно включване - само, когато човекът преминава. Защото имаше и оплаквания от хора, че звуковата сигнализация свири силно и им пречи. Оказва се, че не е толкова лесно незрящият човек да намери стълба и бутона на светофара, който да натисне", коментира тя.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).