Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Митрополит Йоан: Всеки трябва да намери вътрешните си устои, да осъжда повече самия себе си, отколкото ближните!
Автор: Пламена Николова 09:38 / 25.09.2020Коментари (0)2716
© Varna24.bg
С мъдри думи се обърна към варненци Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод напрежението сред обществото през последните месеци. Ето какво сподели той за Varna24.bg

"Първото за мен, което е решаващо, е хората да намерят мира в себе си и да се поуспокоят, да се въоръжат с малко по-голямо търпение. Защото така или иначе има процеси, които ще се случат в живота на човека, било то в цялото ни битие, обаче когато се случат по законния, коректния, нормалния, спокойния начин, е най-добре.

Иначе всяко едно разстресване на общественото мнение сложности води след себе си всякакви. Вярата е тази, която е крепяла нашия народ. Моето притеснение е, че хората като че ли позабравиха за Христос, за Св. Богородица и за Евангелието. От там нататък градят живота си по друг начин, Бог не присъства в живота на хората, за съжаление. Църквата и тя има още много, което да направи, но винаги човешкия елемент в църквата го има. Ние също сме хора, носим своите проблеми, своите грехове и немощи, но молитвения, духовно-благодатен живот е най-първото нещо, което може да даде спокойствие. 

Християнска Европа не би следвало да се притеснява от християнството. Тя трябва да си го прегърне, да го осмисли и за го утвърждава. Защото в противен случай ще имаме много други сътресения. И младите ни хора колкото и да са умни, колкото и да са талантливи, те за да могат да изпълнят тези думи, които някога казваше Патриарх Максим "Да би младо знаело, да би старо могло", трябва да умеят да чуват. Защото чуваемостта е много важна. 

Ние нямаме търпение да изслушваме ближния. Осъждането е огромен проблем. То много пъти е свързано със злоба, със завист, с едно изключително негативно отношение. Но в основата е гордостта на човека. 

В нашите вътрешни правила в църквата си има разписани правила, защото Бог не е на безредие, а на ред. Затова нашата молитва ще бъде Св. Богородица малко да усмири, да успокои нашия град. Да пази всички от това заболяване, поветрие, което страшно много смути целия свят, но ни показа три неща. Че ние можем да преодолеем това, ако бъдем много задружни и много взаимопомощни и се смирим и съобразим, като чуем доброто като съвет от компетентните органи. На второ място е личната отговорност към ближния, защото ние ако пазим себе си, неминуемо пазим и ближния. Третото нещо е това разбиране, когато човек иска да построи някога идеален свят, но иска да го направи без Бога, а това понякога не се случва. Защото човек заема друго място, което му се полага. Той иска да застане на мястото на Бога и когато е така, виждате за колко кратко се случват промените. 

Бог обича човека много, обича целия свят и той ще прегърне всички нас, така че да се надяваме обществото да се успокои, да намери вътрешните си устои на лична отговорност и повече осъждане на самия себе си, отколкото на ближните. 

Другото е хаос! Трябва да се зачитат институциите! Трябва да се уважават хората, които носят тези отговорности!", посъветва Митрополит Йоан. 

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: