Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Ангелов: Не е време нито за празници, нито за правене на политика
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 07.01.2021Коментари (0)2002
©
Не е време нито за правене на политика, нито за празници, Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на редовния брифинг на здравните власти относно разпространението на коронавируса у нас.

"Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята – дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани", подчерта здравният министър

Здравните власти все пак отчитат изключително положителен ефект от въведените мерки. Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се тенденция за намаляване на случаите в три области - Кърджали, Разград и Габрово. 

7913 е броят на ваксинираните българи. 55,39% от ваксинираните са лекари, 20,4% - са професионалисти по здравни грижи, 15.31% - помощен персонал, 8,09% - други.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери още здравният министър. Поръчани са 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. На 11 януари ще бъдат доставени символично 2 000 дози. 

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. Очаква се доставката да бъде направена през следващата седмица. А в "Булбио" вече е създадена организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се очаква и нова доставка на ваксини на Pfizer. Очаква се да бъдат доставени още 70 000 дози. 

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, обяви доц. Ангел Кунчев. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

"Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среша с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици", обясни проф. Ангелов.

Относно разследването на NOVA, което показа как се търгува в кръвна плазма, здравният министър подчерта, че ще се съдейства по всякакъв начин на прокуратурата.

На брифинга изненадващо се появи премиерът Борисов, който пожела здраве за празника и отговори на въпросите, които президентът задочно му зададе през медиите.

"За радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи", подчерта министър-председателят.

"На 7 декември 2020 Радев определя дата за избори - 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желанието да ги отлага. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти датат прогноза", смята Борисов и подчерта, че ГЕРБ се готви за избори.

Премиерът изрази надежда скоро и бързо да бъдат ваксинирани голям брой хора. Той подчерта, че в България ще  пристигне и ваксината на Moderna, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарства.

"Считам, че да ни вика на консултации, е за да си измие ръцете с нас. Ние се подготвяме за март. Минаха избори във Франция, Румъния, ползваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода", заяви още Борисов и нареди на здравните власти да изпратят запитване до големите здравни институти за  прогноза как ще се развива пандемията към март месец.

Министър-председателят коментира и изказване на президента за връзките му с депутати от ДПС.

"ДПС си е партия, която си има почетен председател. И с етническата карта, и Доган никой не трябва да си играе. И който не е запознат, моля, да бъде по-внимателен в исканията си. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал…С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация", подчерта Борисов.

"Да се вкарва президентът на друга държава в един махленски, защото нашият спор с Радев отдавна не е политически, не е редно. Неслучайно слизам да говоря, защото вчера, на един светъл празник, се заговори за ортаци. Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски. Години сигурно не съм го виждал. Видят ли, че спихват и няма от какво да се хранят, защото те нямат идеи, а в същото време излизат в Standart and Poors, лъжата веднага се вижда", каза още премиерът.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: