Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Община Варна очаква да осигури по програма топъл обяд за 300 души
Автор: Пламена Николова 11:52 / 28.01.2021Коментари (0)1386
©
Община Варна ще кандидатства по програма за осигуряване на топъл обяд за 300 души. Съветниците от ПК "Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си администрацията да подаде проектно предложение по процедура за директна безвъзмездна финансова помощ "Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19".

Услугата ще се предоставя на жители от Варна и от петте села в общината – Звездица, Константиново, Тополи, Каменар и Казашко. Те ще получават топъл обяд, включващ: супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната ще се доставя в работни дни до домовете на потребителите.

От услугата ще могат да се възползват хора, които поради напреднала възраст, трайно увреждане или заболяване, не могат да осигурят сами прехраната си. Уязвими лица, без или с ниски доходи, също ще бъдат включени в проекта.

Предвижда се изпълнението на дейностите да започне след сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ - около 15 февруари 2021 г., и да продължи няколко месеца.

Проектното предложение се реализира по Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане чрез Агенцията за социално подпомагане.

Това е пореден проект за безплатен топъл обяд, който Община Варна ще реализира. Миналата година беше успешно изпълнен проектът "Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020“.

На днешното заседание съветниците дадоха също съгласието си да бъде разкрита нова социална услуга "Асистентска подкрепа“. Тя ще даде възможност на 728 нуждаещи се, които не попадат в обхвата на други социални услуги в домашна среда, да бъдат подпомогнати в ежедневните им дейности. За целта ще бъдат назначени до 240 асистенти.

Предвижда се услугата да е почасова, средно по два часа на ден, според потребностите на хората, като един асистент ще обслужва средно трима души дневно. "Асистентска подкрепа“ ще се предоставя на потребители в надтрудоспособна възраст, които не са в състояние да се обслужват сами. От услугата ще могат да се възползват също деца и пълнолетни хора с трайни увреждания, неползващи асистентска подкрепа.

Асистентите ще извършват различни дейности в дома на нуждаещите се – подкрепа за предвижване и лична хигиена, комунално-битови и административни работи.

Социалната услуга ще се финансира от държавния бюджет. През тази година тя ще бъде освободена от такса.




Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: