Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приятел на Скатов със скандални разкрития: Шерп го изнудваше за пари
Автор: Екип Varna24.bg 20:50 / 05.02.2021Коментари (3)2481
©
"Какви са конкретните причини за тази огромна трагедия, самите шерпи или другите очевидци трябва да кажат. За мен по-важното е да се разбере защо Наско е тръгнал да се връща, бил е на около 7 100 метра. Защо наистина?“, това заяви известният алпинист от Сливен Иван Темелков след загубата на Атанас Скатов при експедицията му на К2. В многобройните си интервюта Скатов рядко е пропускал да отбележи, че единственият му приятел сред алпинистите е Иван Темелков, и да подчертае, че благодарение на него е "проходил“ в алпинизма. 

Темелков говори пред "Труд" и обяви, че Скатов се е опитал да се върне, когато е бил на 7100 метра и поиска от разследването на разбере каква е била причината за това.

"Какви са конкретните причини за тази огромна трагедия, самите шерпи или другите очевидци трябва да кажат. За мен по-важното е да се разбере защо Наско е тръгнал да се връща, бил е на около 7 100 метра. Защо наистина?"

Темелков разкри, че при първото изкачване на Еверест от Скатов, алпинистът ни е бил изнудван за пари от придружаващия го шерп и се усъмни дали и сега не се е случило нещо, което да накара Скатов да промени намеренията си да изкачи върха.

"Горчиво ми е, че за разлика от друг път, сега не успяхме да се срещнем преди да поеме към експедицията на К2, Голямата планина, както я наричат на местен език. Бил съм там… Но едва ли щях да го разубедя наистина, той не отстъпваше от целите си. И пак беше сам! Винаги съм му казвал, че трябва да има човек с него! Агенциите са комерсиални, интересуват се само от приходи и пари. При първото му изкачване на Еверест, например, се върна без много снимки. После обясни, че шерпът направил снимки, но го изнудвал за пари, за да ги даде. Като се върна, веднага тръгнаха приказки, че въобще не се бил изкачил, че не бил веган… Отвратителна работа! Затова отиде втори път! Та, мисля си, сега, на К2, какво наистина го е накарало да започне да слиза, дали нещо не го е усъмнило, дали не се е създала някаква подобна ситуация?“, пита се Темелков.

Той каза още, че държавата не трябва да позволява на алпинистите ни да тръгват сами към подобни опасни места.

Много български алпинисти, много алпинисти и от Сливен изгубихме през последните години. Така повече не може да продължава. Смятам, че федерацията, държавата трябва да се намесят. Не може да оставят тези хора да тръгват сами, без човек до себе си. Не може да бъдат оставяни като просяци  да си търсят пари и спонсори“, каза алпинистът.

"Благодарен съм, че Атанас Скатов ми е приятел. Наско постигна много!  Живя като свободен човек! Следваше мечтите си. Загина сред мечта – на дивно красиво и сакрално място!“, допълни Иван Темелков.



Още по темата: общо новини по темата: 23
23.03.2021 »
12.03.2021 »
24.02.2021 »
16.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хайде сега, направо кажи, че шерпът го е бутнал! :-)
0
 
 
Щом нашите най-добри алпинисти загиват,то проблема не е никъде другаде,освен при самите тях. Слаба подготовка ли е,надценяване на възможностите ли е, не знам какво е! Но е факт, че за две години най-добрите ни алпинисти загинаха! За съжаление обаче-няма кой да направи анализи и правилни изводи! След две години ще очакваме ново"пушечно месо"
+2
 
 
Стига с тези хипотези за бойкот, изнудване, саботаж и шантаж! Само в България вървят тези изтъркани номера, защото само в България са приложими. Защото държавата се пръска от корумпирани служители на всички нива в системата! Има структори и схеми... Навън обаче в циливизованите страни има единствено и само ЗАКОНИ! И за онези които не ги изпълняват, съответно има затвори! Нито някой го е изнудвал, нито саботирал, просто е имал малшанс, грешка, фатална грешка. Нищо повече!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: