Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дания отмени всички ограничения срещу коронавируса
Автор: Цвети Тончева 16:33 / 10.09.2021Коментари (0)1523
© БГНЕС
Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на "Politico".

"Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това защо сме силни“, заяви здравният министър Магнус Хюнике в "Туитър“ тази седмица. Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът "вече не е критична заплаха за обществото“ поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт.

"COVID-паспортите в страната“ вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина. Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени.

Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август.И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи.

73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години.

Наред с успешното разпространение на ваксините, експертите посочиха като причина за отшумяването на пандемията високото ниво на доверие в властите. Почти три четвърти от възрастните са напълно ваксинирани и процентът на хоспитализация в резултат от COVID-19 е нисък.

Една модна дума, която някои използват, е samfundssind или социално мислене. Това предполага силно чувство за социална отговорност и отчетност в датското общество. Туристите обикновено се изненадват, когато родителите оставят децата си в колички извън кафенета и ресторанти. За разлика от това, другаде в Европа доверието в органите за справяне с коронавируса е значително по-ниско.

"Ако имате ниски нива на доверие по отношение на другите хора или на властите, тогава потенциално се изискват по-драконовски закони за ограничаване на коронавируса“, каза Герт Тингард, професор по политика в университета в Орхус, в скорошно интервю за Science Nordic.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: