Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вирусолог обяви, че може да се появи и български вариант на коронавируса
Автор: Екип Varna24.bg 12:19 / 21.09.2021Коментари (0)1028
©
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас. Мю вариантът е под интерес и под засилено наблюдение, но все още не е сред вариантите, които будят безпокойство.  

"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин".  

Вирусологът от НЦЗПБ настоя, че начинът за справяне с епидемиите е имунизацията. Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия, отбеляза тя. 

Доц. Николаева-Гломб каза още, че алергиите при ваксините са описани в кратката характеристика на продукта. Тези характеристики се осъвременяват непрекъснато, а случаите на алергии са пренебрежимо малко спрямо случаите на тежък Ковид при разболяване, изтъкна тя. 

"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.

Безотговорност и престъпен индивидуализъм. С тези думи вирусологът си обяснява нежеланието на голяма част от населението да се имунизира срещу Ковид-19. 

"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.

"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ. 

Не е необходим тест за антитела преди да решим да се ваксинираме, стана ясно още от думите ѝ. Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация, подчерта доц. Николаева-Гломб.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: