Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Петко Петков, директор на СУ "Климент Охридски": Родителите, които спазват правилата, не се притесниха от тестването на децата им в училище!
Автор: Пламена Николова 15:30 / 12.11.2021Коментари (1)6974
© Varna24.bg
Българските учители доказаха, че се справят при всякакви обстоятелства и заслужават дълбоко уважение. Вече създадохме организация около тестването, близо 60% от паралелките с малки ученици в СУ "Климент Охридски" са в присъствена форма, сподели за Varna24.bg Петко Петков, директор на училището.  

"Днес е вече първия сравнително по-спокоен ден. Досега бяхме повече "на тръни“ да не пропуснем нещо, да намерим съчетанието между изискванията и интересите, което не винаги е възможно. Да влезем в ситуацията на тези, които са закъснели да подадат декларации за съгласие за присъствие на децата си. Ще се възползвам да кажа, че тези хора имат възможност да си направят тест в лаборатория. Да, в училище са щадящи тестовете, но така или иначе има начин да дойдат и закъснелите. Няма как да приемем без предварителна заявка всички желаещи, защото броят на тестовете са в зависимост от подалите декларация.

След като минаха първите три дни от кампанията хората се убедиха, че няма нищо страшно, че опасенията от начина от извършването на тестовете, от самата организация, са вече преодолени. Няма стресирани деца, няма плачещи и отказващи тестове. Положихме добро начало.

Имахме първоначално от 21 паралелки 12 присъствено от първи до четвърти клас. Вчера се върнаха още два, общо 14 присъствено. Като бройка 230 деца присъствено от общо 518, над 60% паралелки.

Една част от хората, които декларираха присъствие, още не са дошли по обективни причини. Реална картинка ще имаме във вторник, когато още няколко класа ще се върнат.

Доброволците спасяват положението. За един човек да извърши дори 15 теста ще отнеме не по-малко от час. С доброволци най-бързо свършиха в един от първите класове за около 20 минути.

Над 90 % от родителите избраха варианта с вземане на секрет под езика, а не секрет от пликче. По-бързо и удобно е и няма анулирани тестове. Нямаме положителни тестове нито за персонал, нито за ученици.

Вероятността да има положителни ученици при тестване е много малка. Още в първия ден за цялата страна имаше 6 случая за деца и 3 при учители и не педагогически персонал. Това показа, че тези, които са избрали присъственото обучение са хора, които спазват правилата и са отговорни. Не съм учуден, а приятно изненадан, друго обяснение не може да се даде. Болни от ковид деца има и при нас, но те са в лека форма и посещават уроците си онлайн. Бях скептично настроен, вече съм по-голям оптимист.

Що се отнася до това как се справяме с проблема при миксирането на деца в присъствена и дистанционна форма на обучение в един и същи клас, прилагаме несинхронно обучение. Тоест изпращат се материалите, така както беше при първия път на локдаун през март 2020 г.

Не мисля, че родителите, чиито деца са присъствено и са тествани биха били доволни часовете им да бъдат излъчвани онлайн. При синхронното обучение имаме двустранна връзка. При излъчване от класната стая връзката е едностранна, детето може само да слуша. Учителя няма как да се съобразява с него. Затова се изпращат материали за самоподготовка, връщат се обратно, един път седмично се прави жива връзка и консултация, но това е извън рамките на редовните присъствени часове.

Все още не сме наясно каква ще е организацията по доставянето на тестовете за в бъдеще. Ако се предоставят тестове да всички ученици за две седмици, ще е лесно и всеки родител като подаде декларация още на следващия ден детето му ке може да дойде в клас.

Надявам се дори и тези, които обвиняваха учителите, че си лежат на топло у дома, а си получават заплатите, да са се убедили, че българският учител е човек, който държи на своето достойнство, на своята чест и гледа на първо място да си свърши работата. Благодарил съм много пъти на колегите. Защото, когато нямаш нито опита, нито образованието или задължението, да правиш това, което правят в момента, мисля, че е достойно за уважение.

Към родителите бих отправил призив - имайте ни повече доверие. Нека не бъдем толкова мнителни и отрицателни. Образованието е много консервативна система, в която все още работят хора, за които това е призвание, а не професия. Българските учители са от последните мохикани, хора, които гледат на работата си като призвание!", коментира Петко Петков.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Просто на родителите трябва да се дават по-малко възможности да се месят в неща, които не са тяхна работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: