Внезапно почина първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:26 / 24.02.2022
1152
Председателят на БОК Стефка Костадинова изпрати съболезнователно писмо до семейството на първата ни олимпийска шампионка в леката атлетика Иванка Христова, която внезапно почина на 80-годишна възраст.

"От името на Българския олимпийски комитет приемете най-искрени съболезнования във връзка с кончината на една от най-големите личности в историята на българската лека атлетика – златната олимпийска медалистка Иванка Христова. Нейното име остава завинаги като един от спортистите, донесли на страната многобройни поводи за гордост и национално самочувствие", се казва в съболезнователното писмо от БОК.

С титлата си от игрите в Монреал през 1976 г. Христова стана първата българка с олимпийско злато в леката атлетика. Иванка е известна по цялата планета с това че е "световна рекордьорка по поставени национални рекорди“ – общо 61 в тласкането на гюле. Участва на четири поредни олимпиади, на които печели злато и бронз като винаги е сред Топ 10.

През 1976 г. е определена за "Спортист № 1 на България“. По нейно време още няма световни първенства, а на европейските печели злато в Мюнхен 1976, два пъти сребро – в Прага 1967 и в Белград 1969 плюс бронз в Катовице 1975. Световна, европейска и олимпийска рекордьорка. Освен велик спортист, Иванка Христова притежаваше изключителен характер, богата душевност, винаги засмяна, готова да подаде ръка и да помогне.

Цялата ни олимпийска общност губи една светла фигура, личност оставяща много силен пример за следващите поколения българи.

В този труден момент изразяваме съчувствие към всички роднини, близки и приятели.

Поклон пред светлата й памет!


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).