Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Залог за благосъстояние или за живот?
Автор: Йоланда Пелова 11:31 / 14.03.2022Коментари (0)1055
©
До момента 22 държави от ЕС са получили зелена светлина да използват средствата от ЕС за възстановяване и устойчивост за стимулиране на икономиките си и подпомагане на възстановяването от пандемията от COVID-19, предава Sofia24.bg.

След приемането на решения за изпълнение на Съвета за одобряване на плановете държавите членки могат да подпишат с Комисията споразумения за отпускане на безвъзмездни средства и заеми, които ще осигурят възможност за предварително финансиране в размер до 13%.

На 23 април 2020 г. лидерите от ЕС решиха да работят за създаването на фонд на ЕС за възстановяване, който да смекчи последиците от кризата. Те възложиха на Европейската комисия спешно да излезе с предложение, в което да се изясни и връзката между фонда и дългосрочния бюджет на ЕС. На 27 май 2020 г. Европейската комисия представи предложението, наречено план за възстановяването на Европа.

В петък, 11 март 2022 година, беше публикуван актуалния План за възстановяване и устойчивост на България

Кризата с коронавируса е предизвикателство за европейската икономика и за поминъка на гражданите. По време на тази здравна криза е много важно да бъдат защитени не само секторите от критично значение за икономиката, но и активите, технологиите и инфраструктурата.

Икономическите последици от кризата с коронавируса са различни в различните сектори и за различните предприятия в зависимост от редица фактори, включително възможността да се адаптират към смущения във веригите на доставки, съществуването на запаси или разчитането на производствени процеси на принципа just-in-time (точно навреме).

Постепенно възстановяване на пазара на необслужвани вземания до нивата отпреди пандемията, подобряване на профила на кредитополучателите и все по-активна роля на т.нар. колекторски компании във финансовия сектор. Това са част от основните характеристики на пазара на просрочени задължения през изминалата година, очертани от изпълнителния директор на специализираната в управление на вземания компания "Фронтекс интернешънъл" Лилия Димитрова, предава "Капитал".

След трудната за сектора 2020 г. заради сътресенията, причинени от корона кризата, през 2021 г. вече се наблюдава възстановяване на предпандемичните нива както по отношение на поведението на потребителите и степента, в която погасяват задълженията си, така и по линия на обемите на изкупения от колекторите дълг. Така например делът на хората, които не могат да плащат, намалява двойно през изминалите 12 месеца спрямо предходната година, а все по-малко потребители търсят от кредиторите си отстъпки, отбелязват от "Фронтекс интернешънъл".

Ефектът от постепенното възстановяване на икономиката от пандемичната криза и по-предвидимата среда се вижда и числата за това колко от потребителите са поискали от колекторската компания някаква отстъпка - намаляване на дължимата сума, разсрочване за по-дълъг период и т.н. - за да могат да изплатят дълговете си. Така, ако през 2020 г. общо 23.6% от пълните погасявания са били след поискана и направена отстъпка, то за 2021 г. този дял намалява до 10.2%, което според дружеството говори недвусмислено за финансово стабилизиране на потребителите.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: