Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестуваната руска журналистка: Разпитваха ме 14 часа, бях в много сложно положение
Автор: Екип Varna24.bg 20:16 / 15.03.2022Коментари (1)1488
©
"Благодаря на всички за подкрепата, колеги и приятели. Преживях много тежък ден в моя живот. Защото цели две денонощия не съм спала. Буквално 14 часа продължи разпита и разследването. Не ми дадоха да се свържа с моите роднини и близки. Не ми предоставиха никаква юридическа помощ. Бях в много сложно положение. Всички коментари ще направя утре, защото сега ми трябва просто да си почина“, каза журналистката Марина Осенникова, след като беше освободена от ареста

Глоба ще получи руската журналистка, заради безпрецедентния си протест снощи. Редакторът на "Първи канал“ показа плакат против войната в руския ефир.

Нетипичният и смел за руските медии сюжет, прикова вниманието на целия свят. Снощи в централната емисия на руския държавна телевизия беше прекъсната от една от своите редакторки, която с плакат се обяви против войната и пропагандата, и беше арестувана. Преди малко беше осъдена да плати на Русия 30 000 рубли или 300 лева.

Това можеше да бъде обикновена емисия по руската национална телевизия, която показва света според Кремъл. Марина Овсянникова и нейният плакат промениха това.

Протестът в ефир с надпис "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат" продължи 5 секунди. Редакторката беше арестувана, но в предварителен запис обяснява смелата си постъпка.

"За съжаление, през последните години разпространявах пропагандата на Кремъл и много ме е срам. Срам ме е, че позволявах руският народ да бъде заблуждаван“, казва Овсянникова.

Всичко се случва, докато водещата Екатерина Андреева говори за санкциите, наложени на Русия. Самата тя няма коментар в социалните мрежи. Публикациите ѝ са основно за разкрасителни процедури. Санкционираната Овсянникова работи като редактор и досега не е заемала публично подобни позиции.

"Ние по никакъв начин не можем да използваме думата "война", защото нашият вестник ще бъде закрит, затова нашите журналисти не използват тази дума, но намираме синоними, за да опишем реално тази ужасна ситуация“, казва Лариса Малюкова от "Новая газета“.

В Русия повече от 100 местни и чуждестранни медии и лица са в списък на така наречените "чуждестранните агенти". Десетки напуснаха страната. Екатерина Бияк, която вече живее в Грузия, е била арестувана на протест.

"Ако искаш да си свободен журналист, не трябва да живееш в Русия. Трябва да напуснеш, защото в моята страна няма независима журналистика. Руската пропаганда е голям проблем, защото голяма част от моите приятели, роднини вярват в нея“, казв Бияк. 

Георги Марчев се занимава професионално с посочване на пропагандата и проверка на фактите. Напоследък има повече работа.

"Една от чертите на пропагандата, за да сработи, е и въвеждане на наказание - дали ще бъде затвор, дали ще бъде гражданин, чийто живот ще бъде по-труден. Вижте Навални, Политковская и други дори намериха смъртта си, защото имат различно от кремълското мнение“, казва Георги Марчев от FactCheck,bg. 

След ареста на Марина Овсянникова първите коментари сочеха, че тя ще бъде съдена по новия руски закон, който предвижда до 15 години затвор, дори само за споменаване на думата война.

Днес протест в защита на руската редакторка имаше пред руското посолство в София. А преди минути Марина Овсянникова благодари на всички журналисти за оказаната подкрепа. "Това беше много сложен ден в моя живот. Буквално две денонощия не съм спала", каза тя след продължилия 14-часа разпит. Какво още каза журналистката, след минути в емисията.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
30 хиляди рубли са малко над 200 евро :-))))
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: