Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Два варианта има за евакуация на българските моряци от Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 28.03.2022Коментари (5)1334
© БНТ
За спешно евакуиране на българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран на украинското пристанище Мариупол, настояха роднините им във Варна. Повече от месец 17-те българи не могат да напуснат плавателния съд, а край тях се водят военни действия. Освен това, изходите по вода от пристанището са минирани. Според експерти в морския сектор, два са вариантите за евакуация на българските моряци, които са блокирани на украински пристанища, пише БНТ.

При първия, корабособствениците трябва да наемат украински екипажи, които да заменят нашите, тъй като един кораб не може да остане без екипаж на борда. След това българските моряци могат да се приберат по суша.

Вторият вариант е по-сложен за изпълнение. При него корабите могат да напуснат района на военните действия през хуманитарни коридори. Но проблемът е, че плавателните съдове не могат да стигнат до тези зони без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те в момента не плават, защото пристанищата в Украйна са затворени.

Според близките, животът на моряците е застрашен, защото могат да попаднат под обстрела на някоя от воюващите страни в украинския град. Боевете вече се водили и на пристанището. Корабът е вече с щети. От няколко дни има пукнати стъкла, има дупки по самия обков на кораба и може би други щети, за които хората не могат да сигнализират, тъй като се крият в машинното отделение, за да не бъдат обект на хаотични изстрели, казва Катерина Димова, съпруга на моряк.

Моят съпруг ми звъни сутрин към 9 и следобед. Не ми звъни, когато има бомбардировки. Днес не ми е звънял и аз не знам какво се случва, казва Севдалина Стоянова, съпруга на моряк. Роднините са притеснени, че хранителните запаси на екипажа привършват и съвсем скоро моряците могат да останат гладни. Хората не знаят как може да се осъществи евакуация на близките им в момента.

Корабът е надупчен, надупчен е да. Вчера говорих с моя мъж, който каза, че все още е годен да тръгне оттам и да се приберат. Но докога? Хвърчат шрапнели, днес може да е бомба, допълва Севдалина Стоянова, съпруга на моряк.

Близките на нашите моряци твърдят, че държавата е пасивна при спасяването на моряците. Хората искат спешни мерки, за да се приберат българите живи. Към призива им се присъедини лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Да не говорим за това, че самата наша държава не предприе необходимите действия и стъпки да потърси някакъв контакт с двете враждуващи страни. Защото в крайна сметка нашите сънародници там са в ситуация на косвени жертви на конфликт, в който нямат никаква роля.

Потърсихме Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани за правилните ходове в тази ситуация. Това, което държавата може да предприеме, на база на своите дипломатически канали през международните организации, в които държавата членува, това е ООН, ЕС, да се предприемат съвместни действия на тези международни организации и с дипломатически мерки да се осигури безопасността на хората, които се намират там. От друга страна корабособствениците на база на техните договори с моряците, те могат също да предприемат съответните действия, но на първо време най-важно е осигуряване на провизии и храна за моряците там, каза к.д.п. Димитър Димитров, председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Собственик на кораба "Царевна" е частна чуждестранна компания. От фирмата, наела екипажа, отказаха да застанат пред нашата камера, но коментираха, че плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото трябва да мине през канал, който е миниран от украинските части.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.03.2022 г.
-1
 
 
Заплата им се удвоява по международните закони, така че стига реване, ще се приберат с тлъст хонорар
Aнонимен
на 28.03.2022 г.
-2
 
 
Този под мен от Вгъзраждане, кога ще смените тази плоча жив щот, вече видяхме актьорски състав на Кремъл за живия щит, единият от Сърбия, другарка от Русия реват, че са жив щит
Aнонимен
на 28.03.2022 г.
+2
 
 
Украинците ги използват като жив щит !!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: