Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергийният министър: Има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли
Автор: Екип Varna24.bg 12:53 / 03.04.2022Коментари (3)1098
©
"Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ изрично и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3". Това заяви енергийният министър Александър Николов в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов.

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход".

Заявеното намерение от двете компании е изпълнение на анализ, направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът.

"Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те казаха, че на подписването на меморандума не е присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.

Александър Николов подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая.

От петък вечерта има официално искане от "Газпром" страната ни да плаща руския газ в рубли, макар че в договора това не е посочено, каза още Николов.

"Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави".

Министърът припомни, че договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ. Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок.

"Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо".



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко ще плащате в рубли глупаци.Някой да ви би да си врете х..я където не трябва.
0
 
 
МОШЕНИКО ОТ пп - ПЪЛНА ПУНТАМАРА,ТЕЗИ СА ПРОСТО ЕДИН БРОКЕР!БРОКЕР,СМОТАН ПРОСТАКО!БАХТИ ИДИОТИТЕ СТЕ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: