Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще избухне ли война в Литва заради Калининград?
Автор: Екип Varna24.bg 12:58 / 22.06.2022Коментари (1)1183
©
Ще избухне ли калининградска война, пита се руската агенция РОСБАЛТ в заглавие на коментар за действията на Вилнюс, спрял жп транзита на санкционирани от ЕС стоки през Литва към руския ексклав.

"Заплаха от глад няма. Полублокадата на ексклава е не толкова материален, колкото идеологически и политически проблем", уточнява агенцията.

Във връзка с най-новия руско-литовски конфликт властите на Русия пуснаха в широка употреба думата "война", макар и по особен начин. Тонът е извънредно заплашителен, но никой не се решава да каже нещо радикално лично от свое име. С добре обмислена уклончивост се изказват не само агитатори, но и висши длъжностни лица, констатира РОСБАЛТ и дава за пример секретаря на руския съвет за сигурност Николай Патрушев, обещал, че "Русия, безспорно, ще реагира и съответните мерки ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва."

"Като че ли не са обещани направо някакви силови мерки. Но не се казва и че няма да има такива. Може би решението просто още не е взето", разсъждава агенцията.

Няма признаци Литва да е проявила самодейност. Европейската комисия отдавна е била в течение и е дала съгласие за забраната – значи само тя може да я анулира, а тази инстанция напоследък не е много склонна да прави отстъпки на Москва. Не е много ясно как биха изглеждали днес руско-европейски преговори по въпроса и с какви доводи (освен силови) Русия би могла да разубеди своите събеседници, се казва в материала.  

Като евентуален "силов аргумент" се посочва възможността Русия да си пробие път към Калинград по земя през Беларус и Литва по т. нар. Сувалкски коридор, където минава полско-литовската граница, или да предприеме "други крайно рисковани действия". Но днешната ситуация "едва ли предразполага към нещо подобно", отбелязва РОСБАЛТ.

В отговор на действията на Вилнюс Москва трябва да предприеме твърди икономически мерки, заявяват за "Известия" членове на ръководствата на двете камари в руския парламент. Решението на Литва нарушава суверенитета на Русия, "обаче (. . .) не ни се ще да воюваме с тях", казва Леонид Калашников от Държавната дума.

Воюваща вече в Украйна, "нали Русия няма да тръгне да воюва и там (в Литва, б. р.), с една страна от НАТО?!", възкликва онлайн изданието "Медуза".

Военният отговор ще е последна мярка, която ще е принудена да приложи Русия, ако дипломатическите и икономическите лостове не подействат на Литва, заявява пред "Московский комсомолец" военният експерт Анатолий Леонков.

"И все още имаме много такива икономически лостове спрямо Литва. При това трябва да ги прилагаме не постепенно, а наведнъж, за да изпита тази страна шок от нашите действия", добавя той.

Ако се наложи все пак Русия да предприеме военни мерки, за да получи безпрепятствен достъп до Калининград, според мнозина ще бъде задействан чл. 5 от договора на НАТО за колективна отбрана. Той се интерпретира като задължение целият алианс да се включи във война при нападение срещу една или няколко страни от НАТО, припомня аналитикът.

Всъщност обаче "формулировката на този член не е толкова еднозначна, както се струва на мнозина", твърди той. По думите на руския наблюдател "там не се говори за автоматично влизане във война на цялата НАТО заради дадена страна", а "всичко е обвързано с цяла редица условия".

Експертът допълва, че "има и голям въпрос – дали страните от НАТО са готови да се забъркат във война с Русия, като разбират, че такава война е съвсем вероятно да предизвика конфликт с използване на ядрени оръжия".



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2022 г.
0
 
 
Ако НАТО не е готово да воюва с Московия, какъв тогава смисъл има в съществуване на този алианс? От Зимбабве ли да се защитават? Украйна самата и почти без оръжия воюва с тях повече от 8 години (от края на февруари - го забелязаха всички)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: