Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бен Ходжис обясни причините за "блестящата операция" на Украйна
Автор: Иван Христов 20:18 / 12.09.2022Коментари (1)921
©
Бившият командващ американската армия в Европа Бен Ходжис оцени високо в интервю пред Times Radio операцията на украинските военни за деокупация на териториите на Харковска област.

"Беше свършена много работа както от украинския Генерален щаб, така и от партньорите от САЩ, Великобритания и други страни за създаване на условия за тази операция. Постоянните атаки срещу руската логистика, командните пунктове, системите за противовъздушна отбрана създадоха хаос сред руските войски, за които беше много трудно да разберат какво се случва и кои отбранителни линии трябва да бъдат подсилени“, заяви Ходжис.

Генералът отбеляза, че успехът на операцията на изток до голяма степен е улеснен от информационния компонент, който принуди руснаците да прехвърлят значителни резерви на десния бряг на Херсон, отслабвайки Харковския фронт.

"Това беше брилянтна операция по отношение на подвеждането на руснаците. Украинците постоянно говореха публично за контраатака в района на Херсон, което принуди руснаците да прехвърлят силите си на юг и отслаби позициите им на изток. И накрая, руснаците "паднаха“ толкова бързо, защото бяха изтощени, логистиката им беше нарушена, много офицери бяха убити и, най-важното, те просто нямаха воля да се бият“, каза той.

За да надграждат печалбите, каза Ходжис, Украйна и нейните западни партньори трябва да продължат да оказват натиск върху Русия, за да й попречат да се възстанови от този удар.

"Трябва трезво да оценим ситуацията, въпреки впечатляващите успехи на Украйна на изток - огромно количество техника, оставена от руснаците, значителна площ от завладени територии ... Но все още има много борба напред, сега основното нещо за украинците е да не спират, да продължат да оказват натиск върху руснаците, като им попречат да се прегрупират. За нас е важно не само да предоставим на Украйна необходимите оръжия, но и да запазим санкционния натиск върху Русия, така че векторът на развитие на ситуацията на фронта да остане същият“, каза той.

Американският генерал изрази увереност, че до края на тази година Украйна ще си върне всички територии, които Русия окупира след 23 февруари.

"Може ли това да се нарече повратна точка във войната? Това със сигурност е много важен момент, тъй като инициативата премина към украинската армия, а Русия вече достигна кулминацията си в тази война. Сигурен съм, че Украйна ще си върне всички територии от 23 февруари до края на тази година, а Крим - догодина. И все още може да съм твърде консервативен в оценките си, защото ситуацията се развива по-бързо от очакваното“, каза той.

Ходжис също отбеляза, че решението на Путин да тръгне на война срещу Украйна може да доведе до разпадането на Руската федерация на няколко части.

"Възможно е да сме свидетели на началото на разпадането на Руската федерация, което ще се случи през следващите 4-5 години. Войната разкри слабостта на нейната армия, корупцията ще бъде нарастващ източник на недоволство в руското общество, а експортните сектори на икономиката, като износа на енергийни ресурси и оръжия, търпят значителни загуби. Освен това Русия не е моноетническа държава, в нея живеят двеста етнически групи, много от които платиха висока цена за агресията на Путин, защото повечето от загиналите руски войници са от региони, които са далеч от Москва и Санкт Петербург. Тува, Сибир, Чечения и други региони могат да видят възможност да се отделят от Русия. И колективният Запад вече трябва да мисли какво да прави с това, тъй като ние например изобщо не бяхме готови за разпадането на Съветския съюз“, каза той.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.09.2022 г.
0
 
 
ма каква блестяща операция. вие вярвате ли им.чудят се как да си препишат заслугите на другите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: