Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иранските дронове са евтини, много и помагат на Русия в Украйна
Автор: Иван Христов 14:11 / 29.09.2022Коментари (0)1046
©
След месеци на удари по бойните полета на Украйна от американски дронове камикадзе и ракетни системи с по-голям обсег, Русия отвръща на удара с ново оръжие, атакувайки южния пристанищен град Одеса почти ежедневно с крилати ракети от Иран, пише Bloomberg.

Това кара някои украинци отново да започнат да бягат от Одеса за първи път от преди лятото. Русия нанесе удари по пристанището и Южното командване на военните, и двете в центъра на едномилионния град, плюс депо за боеприпаси и други цели извън града.

Заплахата навреди на вече затруднения местен бизнес и създаде проблеми на пристанището, където екипажите и докерите се чувстват несигурни при товаренето на кораби с иранските дронове Shahed-136, летящи над тях, заяви кметът Генадий Труханов в интервю за Bloomberg. Русия позволява на кораби да влизат и излизат от черноморските пристанища на Украйна съгласно ограничена сделка за износ на зърно, в рамките на която, според Труханов, 228 кораба вече са преминали през Одеса до момента.

И все пак има още една причина, поради която президентът Володимир Зеленски изгони посланика на Иран и на среща тази седмица с неговите висши командири се фокусира върху новата заплаха: безпилотните самолети са евтини, трудни за сваляне и удрят логистични и командни и контролни центрове зад украинските линии.

"Тези дронове са доста бавни, но също така носят мощен заряд, така че попадение от тях е еквивалентно на попадение от ракета“, обяснява Сергей Братчук, говорител на военната администрация на Одеска област. Дори ако са необходими няколко дрона в група, за да се постигне това, те са толкова по-евтини, че няма значение.

"Това може да има психологическо въздействие върху населението“, каза Братчук, интервюиран пред областната администрация на Одеса. "Това е терористичен акт. Те просто се опитват да намерят нещо ново в тактиката си“.

Използването на иранските дронове предизвиква сравнения сред някои проруски военни блогъри с ракетните системи HIMARS, доставени от САЩ на Украйна. HIMARS направи много, за да попречи на способността на Русия да пренася артилерийски боеприпаси на фронта, променяйки хода на войната.

Новите оръжия също са били използвани на фронта, като някои руски военни блогъри публикуват изображения на украински бронетранспортьори и артилерийски оръдия, които според тях са били унищожени от Шахедите, което се потвърждава и от Wall Street Journal.

Във вторник страницата на украинските въоръжени сили във Фейсбук съобщи, че още три безпилотни самолета Шахед са били свалени в съседната на Одеса Николаевска област, с което броят на унищожените до момента достигна 20.

"Само за да покриете Одеса“, казва Legitimate, проруски военен блогър със 718 000 абонати, "имате нужда от противовъздушна отбрана за милиарди долари и още стотици милиони за поддръжка. Няма такива пари."

В проруските сайтове също има вълнение, че дроновете могат да бъдат използвани на рояци за унищожаване на украински противовъздушни батареи и да дадат на Русия превъзходството във въздуха, което тя не може да постигне през цялата война.

Според западни военни анализатори тези надежди едва ли ще се сбъднат. Но засега иранските боеприпаси представляват нова заплаха за Одеса, признава Труханов.

"Сега ще трябва да намерим начин да се борим ефективно с дроновете“, отбеляза тойй във вторник, малко след като нова сирена за въздушна атака го принуди да прекъсне интервю и да се премести в бомбоубежището на кметството – киносалон в сутерен.

По-късно украинските военновъздушни сили идентифицираха заплахата като идваща от руски самолет СУ-25, който според тях е бил свален. Следобед три дрона, все още неидентифицирани, също бяха унищожени, съобщиха военновъздушните сили. Тази информация не може да бъде независимо проверена.

Труханов посочи възможността за закупуване на системи за борба с дронове от Израел, който от десетилетия се занимава с ирански боеприпаси. Украинските отбранителни сили и техници също работят по въпроса, каза той.

Русия е получила 1000 дрона от Иран в края на август, според разузнаването на САЩ. Служител на украинската отбрана показа на Bloomberg изображение на фрагменти от дрон с руската маркировка Херань-2 на Шахед, открити след един от ударите.

Shahed-136 може да се използва в големи количества, принуждавайки Украйна да се защитава срещу тях със зенитни ракети, всяка от които може да струва стотици хиляди долари. Това не прави Шахед супер оръжие, което може да промени изхода от войната, според Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въздуш
на мощ и военни технологии в Royal United Services Institute, базиран в Лондон мозъчен тръст.

В тема в Туитър за оръжията, Бронк описа Shahed-136 като от семейство бавни, нисколетящи, задвижвани от витло ракети, които съществуват от 80-те години на миналия век и, в случая с Иран, са модернизирани предимно чрез включване на търговски GPS системи, налични в Alibaba.

Те трябва да са уязвими на електронно заглушаване и старомодни противовъздушни оръдия, като мобилната система Gepard, според Бронк. Германия е дала на Украйна най-малко 26 Gepard, като в бюджета са предвидени повече. Израел има почти перфектни резултати в свалянето на дори по-сложни ирански дронове.

Трудностите в страна, по-голяма от Франция, идва при вземането на решение къде да се разположат ограничени запаси от противовъздушна отбрана. Шахед може да прелети стотици километри (Иран твърди, че надхвърля 2000 км) и да кръжи с часове, преди да се фиксира към цел. "Западните партньори трябва да увеличат доставките на противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, за да помогнат“, пише Бронк.

Труханов повтори това искане и благодари на партньорите на Украйна за противовъздушната отбрана, която вече изпратиха. За Одеса обаче новата заплаха сложи край на продължилия месеци период на относително спокойствие, при който приблизително половината от напусналите 200 000 души в началото на войната се завърнаха, каза той.

В сряда САЩ обявиха още 1,1 милиарда долара пакет от оръжия и оборудване за Украйна, който включва радари и системи за борба с дронове.

Подобно на неговия град, от февруари насам Труханов загуби проруската си репутация. Украинското знаме е изрисувано на стените на повечето къщи. Емблематична статуя на руската императрица Екатерина Велика е напръскана с червена боя и увита в украински цветове.

"Да, мога да кажа, че ни изнервят тук“, каза Труханов за дроновете "Шахед“, "защото, въпреки че не са бързи, летят по-ниско и е трудно за противовъздушната отбрана да ги забележи.“ Веднъж над града, дори и да бъде свален преди да удари целта си, "шрапнелът може да удари цивилни“.

Украйна използва HIMARS само за да се защитава, а не за да атакува друга страна, каза Труханов. Няма съобщения, добави той, че HIMARS са пропуснали целите си и са удряли цивилни.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: