Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Има ли опасност сделката между Украйна и Русия за износ на зърно да се провали
Автор: Екип Varna24.bg 17:38 / 10.10.2022Коментари (0)1032
©
Подкрепената от ООН сделка за зърно, която позволи на Украйна да изнася милиони тонове пшеница, е подложена на натиск, тъй като рязкото увеличаване на броя на товарните кораби доведе до натрупване на товари, които се стремят да преминат през Черно море, пише Financial Times.

Броят на корабите, чакащи да отплават към или от украинските пристанища, достигна рекордните 120 в края на миналата седмица, което предизвика нарастващо разочарование в Киев и обвинения в тактика на протакане от страна на Москва в момент, когато Русия се бори да отблъсне контраофанзивата на Украйна в окупираните региони.

Според фирмата за изследване на зърнените култури SovEcon от средата на септември насам времето, през което корабите трябва да чакат за проверки в центъра за наблюдение в Истанбул, е нараснало от пет до шест дни през първите шест седмици от сключването на споразумението до 10-15 дни. Забавянията предизвикаха призиви за увеличаване на броя на инспекторите, за да се отговори на търсенето от страна на големия брой плавателни съдове, които използват маршрута.

Украйна, един от най-големите производители на пшеница в света, се стреми да изнася колкото се може повече зърно, за да освободи място в силозите си за новоприбраната реколта. Според двама служители, запознати с работата по сделката, тя е все по-загрижена заради изоставането си.

"Има известна неудовлетвореност, тъй като украинците очевидно биха искали да изнасят колкото се може повече", каза един от тях.

Амир Абдула, служител на ООН, отговарящ за координацията на инициативата за черноморско зърно, призна, че петте екипа от инспектори, включващи представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, се опитват да посрещнат търсенето.

"По принцип трябва да накараме всички страни да се съгласят, че трябва да добавим инспектори", казва Абдула.

Хората, запознати със споразумението - което подлежи на подновяване следващия месец - заявиха, че Русия не е била склонна да изпрати допълнителни инспектори, които да помогнат за изчистването на изоставането. Това е разгневило украинските служители.

"Засега няма решение от всички членове на мониторинговия център за увеличаване на броя на инспекторите, за да се избегне по-нататъшно забавяне на корабите, които чакат за инспекция", заяви Юрий Васков, заместник-министър на инфраструктурата на Украйна.

Кремъл не отговори на искането за коментар относно броя на инспекторите.

Представители на ООН заявиха, че изоставането е доказателство за успеха на сделката за зърното, която беше подписана от Украйна и Русия през юли след усилията за посредничество на ООН и Турция, като в рамките на споразумението до 16 нови кораба на ден се записват да събират пратките.

"За целта пристигат повече кораби, отколкото някой от нас е предвиждал", заяви Абдула, като добави, че от началото на август досега от Украйна са изнесени близо 7 млн. тона зърно. "Това е положителната страна на причината, поради която имаме толкова много кораби, които се присъединяват."

Недостатъчната подготвеност на някои екипажи и корабособственици също стана причина някои кораби да не успеят да преминат проверките, което увеличи натоварването на инспекторите.

Но изоставането идва в изключително деликатен момент, тъй като 120-дневната сделка подлежи на подновяване на 19 ноември. "Всички са напрегнати и са наясно, че се случват големи неща в конфликта, които могат да провалят сделките за зърно", казва участник в непреки преговори между Украйна и Русия.

Сред търговците на зърно нараства нервността, че сделката няма да бъде удължена - с тревожни последици за световната продоволствена сигурност. "Ако коридорът за износ не бъде подновен, пазарът на зърно отново ще експлодира", заяви Алекс Санфелиу от компанията за търговия със селскостопански продукти Cargill.

По данни на агенцията за ценообразуване Agricensus през последната седмица цените на товарните превози в Черно море са се повишили с почти 10% - скок, за който търговците обвиняват повишения риск от засилване на военната активност, която може да застраши сделката.

"Удължаването на Черноморската инициатива за зърно е от решаващо значение, тъй като тя донесе огромна полза на света, като достави пшеница на развиващите се страни, застрашени от глад, и стабилизира световните цени на пшеницата", заяви Джон У. Х. Дентън, генерален секретар на Международната търговска камара, която участва в разработването на сделката за зърно.

С наближаването на датата за подновяване Киев настоява за разширяване на обхвата на споразумението, така че то да включва и четвърто пристанище - големия център за износ на зърно в Николаев. Междувременно Москва настоява за напредък по забавено споразумение, насочено към износа на руски амоняк.

Едно от лицата, запознати със сделката за зърно, отхвърли опасенията, че тя няма да бъде подновена, като заяви, че и двете страни имат стимули да я продължат. "Повечето от нас твърдо вярват, че тя ще бъде удължена", каза лицето.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: