Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна е "шокирана" от заплахата на републиканците да се сложи край на "празния чек" за Киев
Автор: Екип Varna24.bg 17:34 / 20.10.2022Коментари (0)1210
©
Украински официални лица изразиха "шок" от предложенията на републиканците, че бъдещата помощ за Киев може да бъде ограничена, ако партията спечели Камарата на представителите на междинните избори в САЩ през ноември, като призоваха Вашингтон да продължи да оказва двупартийна подкрепа, пише Financial Times.

В коментари лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви по-рано тази седмица, че очаква трудности при приемането на допълнителна помощ за Украйна, ако неговата партия спечели долната камара на Конгреса - резултат, който се прогнозира от настоящите социологически проучвания.

"Мисля, че хората ще изпаднат в рецесия и няма да напишат празен чек за Украйна", заяви Маккарти.

Давид Арахамия, ръководител на партията на украинския президент Володимир Зеленски в парламента, заяви по повод казаното: "Бяхме шокирани да чуем тези коментари на г-н Маккарти, честно казано."

Той добави, че се е срещнал с Маккарти по време на неотдавнашното си посещение във Вашингтон и е бил накаран да вярва, че подкрепата на САЩ за Киев ще продължи.

"Само преди няколко седмици наша делегация посети САЩ и имаше среща с г-н Маккарти", каза Арахамия. "Бяхме уверени, че двустранната подкрепа на Украйна във войната ѝ с Русия ще остане основен приоритет, дори и да спечелят на изборите."

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, добави, че Киев разчита на "продължаваща двупартийна подкрепа" от страна на САЩ за ролята си в конфликта.

От началото на конфликта Конгресът на САЩ е одобрил милиарди долари помощ за Украйна, като наскоро беше одобрен пакет от 12,3 млрд. долара като част от по-голям законопроект за разходите, предназначен да предотврати спирането на работата на правителството.

През май 11 републикански сенатори и 57 републиканци от Камарата на представителите се противопоставиха на искането за помощ за сигурността на Украйна в размер на 40 млрд. долара. Законодатели и анализатори очакват несъгласието на републиканците да се увеличи в следващия Конгрес, особено с наближаването на парламентарните избори през 2024 г.

Майкъл Маккол, водещият републиканец в Комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви, че републиканците все още подкрепят помощта за Украйна, но искат да видят повече контрол.

"Мисля, че все още има широка двупартийна подкрепа за усилията", каза Маккол. "Искаме да сме сигурни, че нашите партньори от НАТО се справят и поемат тежестта на разходите."

Джош Хоули, републикански сенатор от Мисури, заяви в изявление: "Съединените щати са похарчили повече за помощ за Украйна, отколкото всички наши европейски съюзници взети заедно, и то без никакъв смислен надзор. Това е глупаво и не е устойчиво."

Администрацията на Байдън заяви, че макар да очаква конфликтът в крайна сметка да приключи на масата за преговори, официалните лица не виждат непосредствена перспектива за дискусии и ще продължат да предоставят помощ, за да укрепят позициите на Украйна.

Европейските служители заявиха, че макар да отбелязват коментарите на Маккарти, не смятат, че те поставят началото на истинска промяна.

Хано Певкур, естонският министър на отбраната, посети Вашингтон тази седмица и заяви, че в разговори с републиканците е повторил, че подкрепата за Украйна означава запазване на международния ред.

"Основното послание е, че това не е война между Украйна и Русия, а война на свободния свят и света, основан на правила, срещу агресора", каза той.

Ерик Еделман, съветник в Центъра за стратегически и бюджетни оценки, заяви, че очертаващите се разногласия между републиканците "имат много лошо усещане", но очаква, че САЩ ще продължат да бъдат в състояние да подкрепят Киев.

"Не бих казал, че това е смъртна присъда за по-нататъшна помощ за Украйна", каза Еделман, бивш посланик на САЩ и висш служител на Пентагона. "Ще има някои републиканци, които ще я подкрепят, но ще бъде много по-трудно, защото центърът на тежестта ще се измести към по-изолационисткия, антиподкрепящ Украйна елемент в Републиканската партия."



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: