Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сергей Шойгу: НАТО създава нови бойни съединения в България, Унгария, Румъния и Словакия
Автор: Иван Христов 12:57 / 02.11.2022Коментари (2)819
©
Конфронтацията между Запада и Русия се усилва и НАТО създава нови тактически бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

По думите му на заседание на съвместния съвет на военните ведомства на Москва и Минск, НАТО създава пълномащабна система за колективна отбрана близо до границите на Русия.

"Алиансът възнамерява да премине от "сдържане на Русия чрез предно присъствие“ към създаване на пълномащабна система за колективна отбрана на "източния фланг“, близо до нашите граници“, отбеляза министърът.

Ръководителят на военното ведомство припомни, че в края на юни на срещата на върха в Мадрид НАТО прие нова стратегическа концепция за блока, където Москва беше определена за основния източник на заплахи за сигурността.

Шойгу отбеляза, че в Източна и Централна Европа, както и в балтийските държави, Алиансът е разположил въоръжени формирования на страни от други региони. Освен това се създават нови многонационални батальонни тактически групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Заради тези действия групировката на НАТО е нараснала 2,5 пъти от февруари 2022 г. насам и е достигнала числеността над 30 хиляди души. В същото време силите на Алианса в региона може да се увеличат в близко бъдеще.

Според министъра САЩ и техните съюзници целенасочено работят срещу Москва.

"Основната цел на разрушителните усилия на колективния Запад, разбира се, е Русия – унищожаването на нейната икономика, военен потенциал, лишаването й от възможността да води самостоятелна външна политика“, обясни Шойгу.

Той отбеляза, че настоящата ситуация е от полза преди всичко за САЩ. Вашингтон се стреми да използва световните проблеми, за да поддържа глобално лидерство и да отслаби максимално други страни, включително съюзниците си в Европа, подчерта Шойгу.

Според него, натрупването на сили на НАТО в региона също застрашава Беларус. Освен това други съюзници на Русия също могат да бъдат атакувани.

"Република Беларус е била и остава наш най-близък съсед, верен съюзник и надежден партньор. Това е особено важно днес, когато напрежението в света бързо нараства, основите на стратегическата стабилност се разрушават, ролята на международните институции се понижава, а конфронтацията между Запада и Русия се засилва“, отбеляза министърът.

В контекста на увеличаването на групировката на НАТО Министерството на отбраната на Русия смята за приоритетна задача осигуряването на военната сигурност на "съюзната държава“ (Русия и Беларус).

"Обръщаме основно внимание на подготовката на войските и подобряването на техните бойни способности. Ние редовно провеждаме съвместни мероприятия по оперативна и бойна подготовка, включително в рамките на международните организации на ОДКБ, ОНД и ШОС“, уточни Шойгу.

Единното отбранително пространство продължава да се оформя.

"Приета е обща военна доктрина, провежда се съвместно военно планиране, функционират регионални групировки на войски, както и единна система за ПВО“, заяви министърът.

Също така, в съответствие с решението на президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко, от 22 октомври на територията на Беларус се провежда бойно координиране на формирования и военни части от регионалната групировка.

През юни НАТО реши да увеличи броя на силите за бързо реагиране в Източна Европа от 40 000 на 300 000 войници. В стратегията на алианса Русия беше определена, като "най-значимата и пряка заплаха" за сигурността на съюзнците, както и за стабилността в евроатлантическия регион. В разработената от САЩ Стратегия за национална сигурност, публикувана през октомври, като една от основните заплахи са посочени "имперските амбиции“ на Руската Федерация.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да бяхте си седели на вмирисаните задници и да си пиете самогона!
+1
 
 
ааа не бе,НАТО ще чака да нападнете България или Полша и тогава ще взема мерки.Разбира се ,че се прави отбранителен пръстен около империята на злото,за да бъде сдържана да не напада.Да разберат тъпите орки,че ако наближат границите на натовска държава ще бъдат изпепелени,като ония от Вагнер в Сирия,дето уж не били руснаци.Не можаха да ги намерят да ги погребат после.На зло куче зъл прът.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: