Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бесарабска българка: На руската пропаганда вярват необразовани хора, които знаят малко за Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 19:20 / 01.12.2022Коментари (1)1004
© BTV
В края на миналата седмица Международният фестивал на етнографското кино ОКО дойде в България, за да разкаже за най-тежките дни от историята на Украйна – от Гладомора, през Чернобил, чак до войната днес. Негов организатор е Тaтяна Станева – бесарабска българка, дълбоко свързана както с Украйна, така и с България.

Тя е украински културен деец, журналист, организатор на масови мероприятия, режисьор и продуцент на филмите "Място на силата“ и "Чамур“. 

“В Бесарабия всички имат тази любов към българското. Може би защото там българите трябва винаги да си пазят корена и те го правят силно, защото там няма откъде да черпим, черпим от самите себе си. Трябва да го предаваме, за да бъде. Детето може да вземе българщината само от семейството си. Баба ми винаги ми казваше: “Помни кой си, никога не забравяй, че си българка“, защото русификацията по времето на СССР беше страшна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

Външните министри на НАТО осъдиха руската агресия срещу Украйна

От октомври месец има писмо-апел към България. Бесарабските българи внасят до българските институции – парламент, правителство и президент – отворено писмо от 24 страници, подписано със 792 подписа. Молбата е за държавна помощ и подкрепа. Призивът е и към българските медии. За това гласът на българите в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

“Разбирам, че България има някакъв вътрешнополитически живот и има конюнктура. Разбирам, че медиите, като една от властите, защото те владеят умовете на хората. Не разбирам другата гледна точка към войната в Украйна. Когато един маниак убива някой на улицата, влиза в затвора и няма друга гледна точка. На десетия месец от конфликта още могат да изникват други гледни точки?!“, посочва още тя:

Аз съм не просто на страната на жертвата, аз съм в числото на жертвите. Има и гледна точка от страна на морала – тук имаме жертва и агресор. Няма други гледни точки. Така написахме и апела, че България трябва да заеме официална позиция. Чуваме и много лъжи, първата от които е, че украинските българи чакат Путин, това е пълна лъжа.

Знаете ли кои хора вярват на руската пропаганда – хората без образование, които не знаят елементарни факти за Украйна. Точно това правим с филмите – разкриваме истината. Документалните филми показват живота отвътре, те показват личната история на човека и така войната не е статистика в новините, а става близка история, която започваш да съпреживяваш. Те позволяват на зрителя да влезе в кухнята, стаята, дома и сърцето на героя“.

“Замислихме нашия кинофестивал като площадка за междукултурен диалог, защото имаме филми в третото поредно издание тази година. Имаме международни филми и те са от цялата планета. Страхуваме се от нещата, които не познаваме. Мисията на фестивала ни е да запознаем хората, когато ги познаваме, те стават много близки, разбираме ги, не се плашим от тях и ставаме съпричастни.

Със специалните прожекции идваме само с украински филми. Искам българите да видят, че Украйна е много по-близа от Русия и като език, и като фолклор, и като култура. За втори пъти идваме тази година в България. Май месец представихме един филм, който се казва “Живото огнище“, разказа още Станева в интервю за БНР.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.12.2022 г.
0
 
 
Точно така. Ама простаците са толкова прости, че дори не могат да го разберат, колко са прости - затова и по света, и в България има толкова много фенове на ши*ания манияк-педофил, масов убиец с прякор Х*йло.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: