Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зеленски подписа Закон за националните малцинства
Автор: Иван Христов 11:29 / 30.12.2022Коментари (0)734
©
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства. Според информацията на сайта на Върховната Рада законопроект № 8224 е върнат в парламента с подписа на държавния глава в четвъртък, 29 декември. Приемането на този закон е едно от условията за започване на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

Според текста на законопроекта, публикуван на уебсайта на парламента, представителите на националните малцинства в Украйна имат право на самоидентификация, свобода на обществени сдружения и мирни събрания, свобода на изразяване на възгледи и убеждения, мисъл, слово, съвест и религия, участие в политическия, икономическия и социалния живот, запазване на културната идентичност.

Документът гарантира и правото на свободно използване на езика на националните малцинства в личния и обществения живот, в устна и писмена форма "доколкото това не противоречи на закона“. В същото време законът изрично разписва забрана за "популяризиране и пропаганда" на Русия и действията на нейните държавници и органи, "които създават положителен образ".

Законът изисква правителството да предприеме мерки в рамките на шест месеца за привеждане на цялата нормативна уредба в съответствие с този документ, осигурявайки влизането му в сила. Освен това законът изисква утвърждаване на държавна целева програма "за осигуряване на развитието на единството в многообразието на националните малцинства за 5-10 години".

Според последното преброяване на населението на Украйна, проведено през 2001 г., представителите на националните малцинства са 22,18% от населението на страната. Най-голямата етническа група са руснаците, които са 17,3%.

През последните години в Украйна бяха приети редица закони за образованието и държавния език, които бяха насочени към изтласкването на езиците на националните малцинства от обществения живот. Законите са насочени предимно срещу руския език, но нарушават и правата на други национални малцинства, като лишават по-специално етническите унгарци и представители на други нации от получаване на образование на родния си език. Парламентите на Румъния, България и Унгария се оплакаха от нарушаване на правата на националните общности в Украйна. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през 2017 г. прие резолюция с препоръка за преразглеждане на закона за украинизация на образованието. Необходимостта от защита на националните малцинства беше многократно посочвана на Киев от Венецианската комисия.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: