Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хората консумират някои от най-опасните храни, без да си дават сметка за това
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 08.03.2023Коментари (0)1237
©
Безопасното боравене и приготвяне на храни е от решаващо значение за осигуряване на безопасността на храните, независимо дали сте продавач на фермерски пазар или най-големият франчайз в света. Всеки вид замърсена храна може да бъде животозастрашаваща, но има редица храни по света, които изискват изключително внимание и прецизност по време на приготвянето, за да се избегне причиняването на тежко заболяване или смърт, пише Канадският институт по безопасно хранене.

Вероятно сте чували за фугу, японския деликатес, който трябва да бъде приготвен точно както трябва, ако не искате клиентите да се задушат в трапезарията ви, но има повече от няколко храни, които могат да убият, когато не са приготвени правилно.

Фугу е японската дума за риба пуфър и ястието, приготвено от нея, може да бъде смъртоносно отровно. Яйчниците, червата и черният дроб на фугу съдържат тетродотоксин, невротоксин до 1200 пъти по-смъртоносен от цианида.

Смъртоносна доза тетродотоксин е по-малка от главата на карфица, а една риба има достатъчно отрова, за да убие 30 души. Ако се приготви неправилно, фугу може да парализира двигателните нерви и да причини фатално спиране на дишането.

Японските готвачи трябва да преминат години на обучение, за да получат лиценз за приготвяне на фугу; въпреки тези предпазни мерки много хора умират всяка година от неправилно приготвено фугу.

Плодът аке, националният плод на Ямайка, е вкусно, но опасно лакомство. Незрелият аки съдържа отрова, наречена хипоглицин, така че плодът трябва да е напълно узрял и да се остави да се отвори естествено на дървото, за да бъде безопасен за консумация.

Шевовете от външната страна на плода ще се разцепят широко, когато плодът е готов за бране.

Никога не отваряйте сами плод аке, трябва да се отвори сам и яжте само кремавата, месеста каша около семената. Не яжте розовата плът или черните семена, защото те са силно токсични.

Саннакджи е корейско ястие, представлява живи пипала на малки октоподи, които се нарязват на парчета, подправят се и се сервират веднага.

Кулинарните смелчаци изяждат пипалата още докато се гърчат в чинията, което е много опасна игра.

Смукателните подложки на пипалата поддържат засмукването дори след като пипалата са отрязани, така че вечерящите трябва да дъвчат пипалата, преди да се залепят за небцето. Ако не го направят, пипалата могат да се залепят за устата и гърлото и да накарат клиента да се задави до смърт. 

Хакарл, традиционно исландско ястие, е месо от гренландска акула, което се суши и окачва да изсъхне между три и пет месеца. Този процес е необходим за неутрализиране на високите нива на урея и триметиламин оксид в плътта на акулата.

Гренландските акули нямат пикочни пътища, така че отпадъците и токсините се филтрират през кожата и плътта им.

За акулата тази смес от съединения действа като естествен антифриз, който я предпазва от студените арктически води, но химикалите са толкова концентрирани, че само няколко хапки неконсервирано прясно месо са достатъчни, за да предизвикат симптоми на екстремна интоксикация у хората.

Маниоката, тропическа кореноплодна култура, подобна на таро и ямс, често се използва за приготвяне на пудинг ("тапиока“), сок, сладкиши и чипс, но нейните листа и корени могат да произвеждат смъртоносен цианид. За да се предотврати отравяне, маниоката трябва да бъде правилно приготвена преди консервиране, ядене или сервиране.

Маниоката се класифицира в два основни типа: сладка и горчива. Сладката маниока, която съдържа ниски нива на цианогенни гликозиди, изисква само готвене, за да се намали съдържанието на цианид до нетоксични нива, но горчивата маниока съдържа повече токсини и трябва да се настърже, накисне и сготви правилно преди консумация.

Ревенът, яркият зеленчук, който често се среща в конфитюри и пайове, има тъмна страна. Листата му, които не трябва да се използват при печене или готвене, съдържат оксалова киселина.

Консумирането на твърде много оксалова киселина може да бъде фатално, въпреки че ще трябва да ядете големи количества листа от ревен, за да умрете от него.

Въпреки това, консумацията на малки количества в неправилно приготвени храни може да причини редица неприятни симптоми, като усещане за парене в устата и гърлото, гадене, диария, болки в очите, затруднено дишане и червена урина.

Плодове от бъз също могат да бъдат опасни. Ако ядете грешно плодовете можете да получите хранително отравяне, страдайки от симптоми като повръщане, гадене и диария.

Едно особено опасно зрънце може да бъде сбъркано с боровинка поради кръглия си син оттенък. Но не се заблуждавайте.

Когато се консумират неузрели и недостатъчно сготвени (особено сурови), плодовете на бъза могат да доведат до гадене, повръщане и тежка диария. За да ги ядете безопасно, плодовете трябва да са узрели, сварени и без дръжки или листа.

Абсент. Направен от листата на пелин и смесен със зелен анасон, копър и други лечебни билки - тази напитка с високо съдържание на алкохол е изобретена от швейцарците през 18 век, преди бързо да се разпространи във Франция. Известно е, че Пабло Пикасо, Винсент ван Гог и Ърнест Хемингуей пият алкохол, който е по-евтин от виното.

Слуховете, че напитката причинява халюцинации, започнаха да се разпространяват (някои казват от винопроизводителите) и напитката беше забранена за близо 100 години. САЩ отмениха забраната си за спорния алкохол през 2007 г.

Въпреки че няма да причини халюцинации, химикалът туйон, открит в червея, е установено, че причинява гърчове, бъбречна недостатъчност, мускулен разпад, наречен рабдомиолиза, тремор, замаяност и кошмари, наред с други състояния. Някои наричат напитката отрова поради проучвания, които показват голям брой смъртни случаи сред мишки с туйон. Но не се плашете твърде много: правилно направеният абсент няма достатъчно туйон, за да причини вреда. Просто се уверете, че не го купувате евтино от не толкова легитимни източници.

Бобови кълнове. Може да попитате какво лошо може да има в бобовите кълнове, оказва се, че има.

Кълновете се отглеждат в топли и влажни условия — точно правилната комбинация за растеж на бактерии. В резултат на това те могат да съдържат E.coli, салмонела и листерия, всички от които могат да ви разболеят изключително много.

Между 1996 г. и 2016 г. Администрацията по храните и лекарствата е регистрирала 2474 заболявания, 187 хоспитализации и три смъртни случая от кълнове.

Не искате да се откажете от тях? Готвенето им ще убие смъртоносните бактерии.



Още по темата: общо новини по темата: 6914
10.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1153 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: